Trots. Blij. Dankbaar. Zonnepark Meijewetering komt voor tweederde in handen van de omliggende buurt. Wij willen vooral alle inschrijvers bedanken.
Laatst riepen we Utrechters op: “Wil jij ook dat dit zonnepark van en voor de buurt wordt? Meld je dan vlug aan als deelnemer. Doe dit wel echt voor 1 oktober! Hoe mooi is het als we samen eigenaar zijn van het eerste zonnepark van Utrecht?” Inmiddels weten we dat het gelukt is. Niet alleen gaat het eerste zonnepark van Utrecht gebouwd worden maar het wordt ook echt “ons zonnepark”. Hoe mooi is dat?
Directeur Sander Willemsen liet weten: “Zonneveld Meijewetering ging al gebouwd worden en het trafostation staat er al. Sinds gisteren weten we ook zeker dat het voor tweederde coöperatief zal zijn. Echt heel gaaf dat dat gelukt is.” En initiatiefnemer Anton Kiewiet, bedolven onder felicitaties, liet inschrijvers weten: “We zijn heel blij om te melden dat het gelukt is om voldoende inschrijvingen te krijgen om het benodigde geld voor de bouw van het zonnepark binnen te kunnen halen. Veel dank hiervoor! Het eigendom van 2/3 deel zonnepark komt daarmee officieel in handen van de omliggende buurt. Een mijlpaal!”
Veel dank gaat uit naar alle betrokken partijen. Vooral het waterschap “De Stichtse Rijnlanden” (HDSR) mag flink in het zonnetje gezet worden. Sander: “Energie-U heeft met HDSR jaren geleden afgesproken om de hele ontwikkeling en exploitatie van dit zonneveld samen te doen. Tweederde door en voor ons, eenderde door en voor hen.” Dankzij deze onmisbare steun kunnen we nu van een mijlpaal spreken in Utrecht.
Lokaal eigenaarschap
Vanaf het begin was lokaal eigenaarschap de droom. Wethouder Lot van Hooijdonk zei eerder hierover: “De gemeente Utrecht is een grote voorstander van zulke initiatieven, waarbij burgers worden betrokken. Daar zijn wij overigens niet alleen in, ik weet dat er meer gemeentes er zo in zitten. Wij streven ernaar dat bewoners voor minimaal 50% in zulke zon- en windinstallaties participeren. Dat ze dus niet alleen van grote bedrijven zijn, maar ook van onze inwoners. Dat vinden wij ook een hele mooie ontwikkeling. En het is heel fijn dat het in dit geval zo goed gelukt is!”
Zonnige toekomst tegemoet
We willen zo snel mogelijk overgaan naar de volgende fase, te weten: uitgifte van de obligaties en participaties. Deelnemers ontvangen daarover bericht. Ook positief: enkele problemen bij de voorbereiding van de bouw zijn inmiddels ook opgelost. We kunnen waarschijnlijk snel overgaan van voorbereiden naar het echte bouwen. De verwachting is dat het zonnepark in januari productieklaar opgeleverd wordt. Vanaf dat moment maakt het eerste zonnepark van Utrecht schone en lokale stroom voor en door de buurt! Als dat geen reden voor een feestje is?
Drone-foto: De Stichtse Rijnlanden. Meer weten over dit zonnepark? Bekijk de projectpagina.