Van isolatie tot sedum dak, Harry Boerma uit Tuinwijk verduurzaamt zijn woning stap voor stap

Harry Boerma is al sinds 2011 betrokken bij de Energiecoöperatie Energie-U. Sindsdien organiseerde hij met de buurt een straatfeest, met een aantal thema’s, waarvan het verduurzamen van je woning er een was. Vanuit daar ontstond een kleine werkgroep die samen zonnepanelen kochten. Ook is hij betrokken bij EDWIN en was hij in 2015 de 50e Energie Ambassadeur van Utrecht. Lees meer over de stappen die hij zette om zijn woning in Tuinwijk te verduurzamen.

Harry Boerma komt uit Vlaardingen, waar luchtverontreiniging in de jaren zestig een groot vraagstuk was. Zijn vader was voorzitter van een vereniging die hier tegen streed. Vanuit daar is Boerma bewust geworden van milieuproblematiek. Als kind was hij dan ook veel bezig met de natuur, uiteindelijk kwam hij op geologie uit. Inmiddels werkt hij voor de Gemeente Utrecht als adviseur op het gebied van bodemverontreiniging en bodemenergie. Naast zijn eigen werk is Boerma bezig met het verduurzamen van zijn woning in Tuinwijk.

Verduurzamingsstappen

1. Vloerisolatie

Boerma woont al sinds 1996 in Tuinwijk in een huis dat gebouwd is in 1928. Hij en zijn gezin startten zelf met vloerisolatie. “Door vloerisolatie konden we best wat besparen op stookkosten. Ik weet niet hoeveel precies, sommigen zeggen tot wel 210 euro per jaar.”

2. Ledlampen

“Daarna zijn we gaan kijken hoe we zelf energie kunnen besparen. We zijn aan de slag gegaan met ledlampen. Daarmee bespaar je geloof ik wel 90 procent op de elektriciteitskosten, omdat de ledlamp veel minder stroom gebruikt dan de gloeilamp. Led bespaart 85 procent energie ten opzichte van halogeen en gaat in totaal wel 7,5 keer zo lang mee. Wat ik wel grappig vind is dat ledlampen vroeger niet zo mooi waren, nu vind ik ze mooier en geven ze zacht licht.” 

3. Spouwmuursiolatie

“Ook zijn we aan de slag gegaan met de voor- en achtergevel met spouwmuurisolatie. Dit is de goedkoopste en makkelijkste manier om je buitenmuren te isoleren. En je bespaart er veel energie mee. Bij een tussenwoning betaal je bijvoorbeeld maar € 750, dit verdien je in drie jaar tijd weer terug.”

4. Voordeur aanpakken

“Daarnaast hebben we de voordeur aangepakt, waar het raampje van enkelglas was. Nu is dat dubbelglas. En achter de voordeur hebben we een heel dik gordijn opgehangen aan een rails, dat alle tocht tegen houdt. Gordijnen houden de kou tegen, en de warmte in de kamer kan minder snel door het glas naar buiten ontsnappen. Hoe dikker en dichter geweven de gordijnen, hoe beter ze isoleren. Tot slot hangt er naast de voordeur een bel die werkt op een zonnepaneeltje”  

5. Sedum dak gebouwd

“Verder heb ik op 2 daken zelf sedum neergelegd. Officieel telt dat niet mee in je isolatiewaarde. Maar het schijnt verkoelend te werken in de zomer. Het heeft verder nog veel voordelen, het is bijvoorbeeld ook goed voor de bijen en andere insecten.”

 

Hoe kan Harry Boerma jou verder helpen? 

"Ik vind het ook leuk om kennis in de buurt te verspreiden. Omdat onze woningen uit 1928 komen en van dezelfde bouwstijl zijn kan ik heel makkelijk buren mijn kennis overdragen en ze bijvoorbeeld adviseren welke panelen passend zijn."

EDWIN Inspiratienetwerk

Binnen Energie-U lopen er een aan technisch adviseurs rond, die jou verder kunnen helpen. Harry is daar een van. Zij hebben zich verenigd in het “Inspiratie-Netwerk EDWIN”. Heb je een technische vraag over duurzaam wonen voor een EDWIN? Stuur Edwin jouw vraag via dit formulier. Binnen een week of twee krijg je antwoord van Edwin, die op vrijdag aan het werk is in ANNE (Veemarktplein 41)

Energiebox

Wil je ook aan de slag met je eigen koopwoning? De Energiebox informeert bewoners over energiebewust gedrag. Bewoners krijgen grip op hun energierekening, en inzicht in wat ze zélf kunnen doen om hun energierekening te verlagen. Bijvoorbeeld door hun koelkast op de juiste temperatuur te zetten, of door in plaats van gloeilampen led lampen te gebruiken. Bewoners krijgen een doos met enkele energiebesparende producten. Een adviseur stelt op basis van een adviesgesprek een persoonlijk rapport op met besparingstips. Daarin staat ook hoeveel geld zij met elke tip kunt besparen.

Online Quickscan van Jouwhuisslimmer

Een andere tool. De online quickscan is een eerste en globale scan van jouw huis. Is jouw huis een huurhuis, monument of onderdeel van een VvE? Heeft jouw huis vocht- of ventilatieproblemen? Dan is energieadvies aan huis een aanrader, want dat biedt maatwerk! Of voel je je niet zeker genoeg om zelf te kiezen en wil je begeleid worden bij de uitvoering? Twijfel niet. Ook dan is energieadvies aan huis een slimme zet!

 

#energiebesparen #duurzaamleven #bewustleven #wooncomfort #geldbesparen