Energie Ambassadeur Ruud Burger uit de Schepenbuurt in Utrecht maakt zijn jaren ‘40 woning energiezuinig

From scratch je jaren ‘40 koopwoning verduurzamen? Architect Ruud Burger schreef zijn eindscriptie over het energieneutraal maken van een dorp, kwam er achter dat zijn vernieuwende ideeën in de praktijk nog niet altijd toepasbaar zijn en is nu eerst even met zijn klassieke woning aan de slag. Hij vertelde Energie-U over zijn leerproces van de afgelopen jaren.

“Ik wilde mijn jaren veertig woning in oorspronkelijke staat herstellen, maar wel op een duurzame en respectvolle manier.”

Op de foto: Ruud toont zijn goed weggewerkte ventilatiesysteem

 

Ruud Burger studeerde Bouwkunde aan de TU Delft, waarin hij tijdens zijn Master vooral veel vakken koos die met duurzaamheid te maken hadden. Zijn thesis schreef hij over het energieneutraal maken van een dorp, dat los kon functioneren van het net. Er zou ook een energiehub komen: waar wind en zon in waterstof wordt opgeslagen. Na zijn afstuderen ging hij in gesprek met Liander over zijn ideeën. Deze bleken zo innovatief, en nu nog niet toepasbaar, omdat een aantal ervan te duur is om op korte termijn op over te stappen. Nu werkt hij als architect, bouwt bruggen, tunnels en ringwegen van steden en ook is hij bezig met het verduurzamen van zijn eigen woning. Hoe verliep zijn duurzaamheidsreis?

Stap 1. Wandeling door de wijk

“De eerste dag dat ik hier woonde ben ik een rondje gaan lopen en kwam ik Roos tegen. Zij vertelde me toen dat er iemand van Energie-U bij mij in de buurt woonde: Rianne. Zij vertelde me over de mogelijkheden om advies in te winnen binnen Energie-U bij Kees Stap.”

Stap 2.  Duurzaamheidsadvies opvragen

“Ik stapte hierna naar de gemeente Utrecht en kreeg daar een duurzaamheidsadvies voor 400 euro, waarna ik 400 euro van ze kreeg om duurzaam te investeren in mijn woning. Ik kreeg toen een uitgebreid advies van Kees Stap dat bestond uit een aantal stappen. Daarna ben ik ook vaak langsgaan bij informatie-avonden en rondleidingen van Energie-U, zodat ik mijn eigen integrale woonplan kon gaan opstellen.”

Stap 3. Energieverbruik omlaag

“Na het advies stelde ik mezelf de vraag hoe ik mijn energieverbruik omlaag kon brengen. Dan is isoleren de eerste stap. Daarom heb ik toen alle spouwmuren volgespoten. Dit is heel goedkoop en het bespaart heel veel energie. Het is een betere investering dan zonnepanelen, want je hebt dit er binnen 3 jaar uit. 

Daarna ben ik aan de slag gegaan met alle kozijnen vervangen, zodat de hoogste kwaliteit dubbelglas erin kon. Dat is Hr++ . Verder heb ik me gericht op kierdichting, op ventilatie en op het verwarmingssysteem.”

Stap 4. Verwarmingssysteem

“Zoals ik al eerder zei wilde ik dit huis in oorspronkelijke staat herstellen. Dus wel met allerlei leuke duurzame vernuftigheden, maar die niet zo in het oog springen. Daarom heb ik gekozen voor wandverwarming en niet voor vloerverwarming. Want ik wilde een houten vloer en daar past geen vloerverwarming onder. Het leuke is dat wandverwarming je hele lichaam verwarmt, dan kan je de thermostaat een graad lager zetten.

Verder wil ik graag binnenkort mijn warmtepomp installeren. Daarvoor ben ik nu nog bezig met brononderzoek. Dat wil zeggen: waar wil ik mijn warmte vandaan ga halen. Dat kan door warmte uit de grond uit mijn achtertuin.

Daarom ga ik misschien in de winter aan de gang met wat elektrische kacheltjes, zodat ik wat meer tijd heb voor het onderzoek.”

Stap 5. Andere aanpassingen

“Ik vind het heel leuk om steeds weer bezig te zijn met duurzame aanpassingen. Zo heb ik alles in de keuken goed op elkaar afgesteld en werk ik daar met dimbare ledverlichting en kies ik graag voor slimme apparaten in huis.

Ook staan er bij mij slimme meters in de kamer waar ik mijn apparaten aan heb gekoppeld. Die meet de temperatuur, maar ook luchtvochtigheid en CO2. Af en toe krijg ik dan op mijn mobiel meldingen die dan aangeven dat ik moet ventileren omdat de lucht vuil is.”

Stap 6. Passieve maatregelen

“Wat ik ook leuk vind om over na te denken zijn passieve maatregelen. Van de zomer was het bijvoorbeeld in mijn voorkamer 25 graden, best warm. In de achterkamer was het maar 20 graden, dus ik dacht, met een zonnescherm aan de voorkant moet het daar ook koeler kunnen blijven. Airco heb ik dan echt niet nodig.”

Einde van de reis in zicht?

“Ik vind het leuk om continu bezig te zijn met duurzame innovaties. Uitzoekklusjes leveren mij energie op. Daarom raad ik anderen vooral aan om te beginnen met dat wat ze leuk vinden. Dan levert het je energie op en scheelt het je geld!

Het is voor mij echt een passie om een duurzaam dorp te gaan starten, en in de tussentijd te oefenen met mijn eigen woning.”

Energiebox

De Energiebox informeert bewoners over energiebewust gedrag. Bewoners krijgen grip op hun energierekening, en inzicht in wat ze zélf kunnen doen om hun energierekening te verlagen. Bijvoorbeeld door hun koelkast op de juiste temperatuur te zetten, of door in plaats van gloeilampen led lampen te gebruiken. Bewoners krijgen een doos met enkele energiebesparende producten. Een adviseur stelt op basis van een adviesgesprek een persoonlijk rapport op met besparingstips. Daarin staat ook hoeveel geld zij met elke tip kunt besparen.

Online Quickscan van Jouwhuisslimmer

De online quickscan is een eerste en globale scan van jouw huis. Is jouw huis een huurhuis, monument of onderdeel van een VvE? Heeft jouw huis vocht- of ventilatieproblemen? Dan is energieadvies aan huis een aanrader, want dat biedt maatwerk! Of voel je je niet zeker genoeg om zelf te kiezen en wil je begeleid worden bij de uitvoering? Twijfel niet. Ook dan is energieadvies aan huis een slimme zet!

#energiebesparen #duurzaamleven #bewustleven #wooncomfort #geldbesparen