Energie Ambassadeur Rento Hermanns uit Oog in Al geeft tips aan beginners over energie besparen en isoleren

Je koopwoning isoleren of energie besparen? Rento Hermanns weet er alles van. Hij is voormalig projectleider en architect en besloot om zijn kennis en kunde over te dragen op bewoners uit Utrecht. Dit doet hij onder meer door rond te rijden in zijn elektrische bus, van waaruit hij mensen alles vertelt over de mogelijke vormen van isoleren. Ook isoleert hij vanuit zijn bedrijf op aanvraag verschillende soorten woningen. Hij deelt zijn tips met ons.

Op de foto: Rento in zijn schuur, waarop een dak ligt gemaakt van zonnepanelen.

Rento Hermanns werkt jarenlang als architect. Voor de economische crisis in 2008 werkte hij op een architectenbureau, waar thema’s als energie besparen en milieuvriendelijke materialen hem altijd al boeiden. Omdat hij in de crisis zijn baan bij het bureau verloor, verdiepte hij zich in deze thema’s en kan hij er inmiddels zijn brood mee verdienen, door middel van zijn bus RondomDom en het isoleren van woningen.

 

De Bus Rondom Dom 

“Hoe ik zo kwam op het idee van de bus Rondom Dom? In de jaren 70 was ik suppoost bij een mobiele galerie. Deze ging van wijk naar wijk in Rotterdam. Toen dacht ik, waarom ga ik niet met energie besparen ook zo iets doen? Toen ik mijn baan kwijtraakte ben ik daarom gaan praten met Energie-U, de Gemeente Utrecht en Utrecht Natuurlijk. Van deze partijen kreeg ik subsidie om met mijn bus te beginnen.”

Verschillende materialen 

“Er zijn zo ontzettend veel materialen om mee te isoleren. Je kunt isoleren met natuurlijke materialen zoals schapenwol, oude spijkerbroeken, hennep en houtvezel. De meest bijzondere van deze materialen is toch wel schapenwol. Het is super simpel, en heel geschikt om zolders mee te isoleren. Om bekendheid te geven aan het materiaal ben ik eens bij het tv-programma Kassa op bezoek geweest en ben ik geïnterviewd door de Trouw. Dit hielp wel wat met de klandizie. Sindsdien isoleer ik zolders regelmatig met hennepisolatie of houtvezel.”

“ Er zijn zo ontzettend veel materialen om mee te isoleren. Je kunt isoleren met natuurlijke materialen zoals schapenwol, oude spijkerbroeken, hennep en houtvezel.”

Duurzaamheidsreis

“Naast het isoleren van zolders doe ik nog veel meer hoor, haha! Ik ga ook regelmatig langs bewonersavonden om met mensen in gesprek te gaan, werk ook nog als architect, en geef workshops. Ik leer regelmatig nieuwe dingen bij en vind het leuk om mijn leerpunten te delen.”

Hierbij een paar;

Beginnerstip 1. Ventileren

“Wil je je woning verduurzamen? Begin met ventileren. Veel mensen starten met het vervangen van hun kozijnen, maar vergeten dan dat je moet blijven ventileren. Als je dat vergeet kan je huis gaan schimmelen door een te veel aan vocht in huis. Ik ben een voorstander van moderne  ventilatiesystemen, waarbij je koude lucht van buiten mengt met warme lucht van binnen. Dat doe je met een speciale box in de gevel of achter een gevelradiator. Die kunnen koude buitenlucht met warme binnenlucht vermengen.”

Beginnerstip 2. Uitbouw

“Ga je je huis verbouwen met een uitbouw? Denk dan ook zeker aan kruipruimteventilatie. Aannemers vergeten dit nog wel eens. Je trekt het ventilatiesysteem dan door van het oude huis naar het nieuwe huis. Want anders krijg je een vochtige kruipruimte, en dan gaan balken nog sneller en verder wegrotten.”

Beginnerstip 3. Gebruik bodemfolie 

“Het is heel belangrijk om bodemfolie op de kruipruimtebodem te plaatsen in vochtige kruipruimtes. In een droge kruipruimte blijft een betonnen of houten vloer goed. Bij een vochtige kruipruimte kan er betonrot of rotte balken ontstaan. Een simpele oplossing is om bodemfolie te plaatsen op de kruipruimtebodem, waardoor beton en hout weer droog wordt in combinatie met kruipruimteventilatie.”

Beginnerstip 4. Plak radiatorfolie achter radiatoren

“Plak radiatorfolie achter je radiatoren. Radiatorfolie is een dunne reflecterende folie die je tegen de buitenmuur achter de radiator plakt. Hierdoor gaat er minder warmte verloren. Met radiatorfolie kun je besparen op je energiekosten, omdat er minder warmte naar buiten ontsnapt.”

Beginnerstip 5. Laat je verwarming waterzijdig inregelen

“Wil je besparen op je energierekening? Laat dan je verwarming waterzijdig inregelen. De meeste installateurs vervangen je CV-installatie en je CV-ketel. Zij zetten de CV-Ketel op 80 graden en de pomp op hoge snelheid. Dan weten ze zeker dat alles werkt. Je hebt dan wel een nieuwe ketel gekocht, maar je bespaart nog niet op je stookkosten. Installateurs zijn er nog niet van op de hoogte dat je een CV-ketel ook “waterzijdig” kunt inregelen. Dan gaat de retourtemperatuur naar 58, de pompsnelheid gaat dan omlaag en de radiatoren gebruiken allemaal evenveel water. Die worden dan allemaal even warm.”

Energiebox

De Energiebox informeert bewoners over energiebewust gedrag. Bewoners krijgen grip op hun energierekening, en inzicht in wat ze zélf kunnen doen om hun energierekening te verlagen. Bijvoorbeeld door hun koelkast op de juiste temperatuur te zetten, of door in plaats van gloeilampen led lampen te gebruiken. Bewoners krijgen een doos met enkele energiebesparende producten. Een adviseur stelt op basis van een adviesgesprek een persoonlijk rapport op met besparingstips. Daarin staat ook hoeveel geld zij met elke tip kunt besparen.

Online Quickscan van Jouwhuisslimmer

De online quickscan is een eerste en globale scan van jouw huis. Is jouw huis een huurhuis, monument of onderdeel van een VvE? Heeft jouw huis vocht- of ventilatieproblemen? Dan is energieadvies aan huis een aanrader, want dat biedt maatwerk! Of voel je je niet zeker genoeg om zelf te kiezen en wil je begeleid worden bij de uitvoering? Twijfel niet. Ook dan is energieadvies aan huis een slimme zet!

 

#energiebesparen #duurzaamleven #bewustleven #wooncomfort #geldbesparen