Marlies Willemen is samen met een buurvrouw initiatiefnemer van het project Buurtstroom De Wissel. Ze was op zoek naar duurzame stroom, grapte wat over het dak op de school tegenover haar koopwoning en ging op onderzoek uit. Inmiddels liggen er 120 panelen op het dak van basisschool De Wissel en zijn buurtgenoten eigenaar van de panelen. Ze vertelt in het artikel meer over het project.
Marlies Willemen runt in het dagelijks leven haar eigen organisatie met twee compagnons: wij werken voor scholen, in de zorg en voor gemeenten en richten ons op maatschappelijke impact. Duurzaamheid kreeg ze met de paplepel ingegoten. Haar vader had een biologische winkel, en haar ouders zijn vegetariërs. Zelf let ze vooral op de kleine duurzame maatregelen zoals de lampen uit doen, de verwarming laag, biologisch eten kopen en alles in Utrecht met de fiets.
Wild idee: panelen op de school
Wel was Marlies een aantal jaar geleden op zoek naar een duurzame energieleverancier en er ontstond een wild idee: in haar buurt staat een school met een geschikt dak voor zonnepanelen. “Ik heb toen met een aantal anderen uitgezocht of het dak echt geschikt was.” Toen kwam Marlies Buurtstroom op het spoor. “Zij ontzorgen je helemaal, dat vonden we heel erg prettig.”
Deel zelf opgepakt
“We hebben zelf uitgezocht hoeveel de panelen zouden kosten, of de school geschikt was en of het dak van de school ook passend was. Uiteindelijk bleek het allemaal te kunnen en heeft Buurtstroom de rest geregeld. Wij zijn toen met zijn drieën de flyers gaan maken. We hebben 2000 flyers verspreid en binnen no-time de panelen verkocht. We hebben toen 120 panelen verkocht.”
Buren werden enthousiast
“Ik vond het leuk dat we de buren ook aan het denken hebben gezet. Drie huizen in de straat hebben zelf panelen op hun dak gelegd. En deze week ging er een appje rond, dat de buren de spouw aan het isoleren waren. Daarna waren er al weer drie buren die zeiden: dat willen we ook. En toen zei iemand anders weer: ik wil graag een groen dak en ook andere buren wilden dat ook. Daarna waren er weer anderen die zeiden: wij willen graag een regenton. Corona heeft er echt voor gezorgd dat er meer app contact is met de buren.”
Meer informatie over Buurtstroom
Buurtstroom is gelieerd aan Energie-U. Bij een Buurtstroomproject investeren buurtgenoten gezamenlijk in zonnepanelen. Deze zonnepanelen worden geplaatst op een groot dak in de buurt. Daarna profiteer je 15 jaar lang van de opgewekte stroom.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Energiebox
Wil je een box ontvangen die je verder kan helpen met besparen? De Energiebox informeert bewoners over energiebewust gedrag. Bewoners krijgen grip op hun energierekening, en inzicht in wat ze zélf kunnen doen om hun energierekening te verlagen. Bijvoorbeeld door hun koelkast op de juiste temperatuur te zetten, of door in plaats van gloeilampen led lampen te gebruiken. Bewoners krijgen een doos met enkele energiebesparende producten. Een adviseur stelt op basis van een adviesgesprek een persoonlijk rapport op met besparingstips. Daarin staat ook hoeveel geld zij met elke tip kunt besparen.
Online Quickscan van Jouwhuisslimmer
Een andere tool. De online quickscan is een eerste en globale scan van jouw huis. Is jouw huis een huurhuis, monument of onderdeel van een VvE? Heeft jouw huis vocht- of ventilatieproblemen? Dan is energieadvies aan huis een aanrader, want dat biedt maatwerk! Of voel je je niet zeker genoeg om zelf te kiezen en wil je begeleid worden bij de uitvoering? Twijfel niet. Ook dan is energieadvies aan huis een slimme zet!
#energiebesparen #duurzaamleven #bewustleven #wooncomfort #geldbesparen