Karin Cramer uit Tuindorp verduurzaamt de binnen- en buitenkant van haar koopwoning

Karin Cramer werkt een jaar of tien voor aannemers en woningcorporaties op het gebied van bewonerscommunicatie. Binnen die sector is verduurzaming een steeds groter thema. Zelf raakte ze hierdoor ook geïnspireerd en ze verduurzaamde de binnen- en buitenkant van haar koopwoning.

Het verduurzamingsvlammetje van Karin Cramer is meegegroeid met de veranderingen bij woningcorporaties, die zich al jaren steeds meer bezighouden met grote duurzaamheidsvraagstukken. Ze nam de afgelopen jaren zelf ook de nodige stappen om de woning van haar en haar partner Wilfred te verduurzamen. Ze vertelt er in dit artikel meer over.

“Ik werk nu sinds een jaar voor Energie-U. Hoe ik daar terecht kwam? Ik kwam Googlend bij de Energieambassadeurs terecht, want ik wilde zelf ook graag iets doen voor de stad waar ik woon.”

Energieke Buren

“Aan de ene kant word ik geïnspireerd door mijn werk om mijn woning te verduurzamen, aan de andere kant ook door mijn buren. Zij waren lid van een initiatief dat Energieke Buren heette. Dit was een enthousiaste groep bewoners (vrijwilligers) die graag wilden bijdragen aan het verduurzamen van de wijken Hoograven, Rivierenwijk, Oog in Al, Wittevrouwen, Zeeheldenbuurt, Vogelenbuurt, Lauwerecht, Staatsliedenbuurt, Tuinwijk, Tuindorp-Oost en Tuindorp in Utrecht. Spouwmuurisolatie, vloerisolatie en zonnepanelen kon je via hen aanschaffen. Zij hebben collectieve aanbiedingen mogelijk gemaakt. Via hen zijn mijn man en ik aan de slag gegaan. Inmiddels is Energieke Buren opgeheven.”

Stappen in en om huis
 

“Wij hebben in onze woning gewerkt aan:
 

1.   Isolatie

-       Wij hebben onze vloer geïsoleerd met TONZON. Dat is volledig opvouwbaar isolatiemateriaal. Het is hartstikke handig aan te brengen en we merkten direct verschil: we voelen inmiddels geen koude lucht meer optrekken. Op de site van TONZON staan handleidingen die je kunnen helpen bij het zelf isoleren van de vloer.

-       Daarnaast hebben we de spouw geïsoleerd. Dit is één van de snelste, makkelijkste en   goedkoopste manieren om je huis te isoleren. En het levert ons veel voordelen op: een warmer huis en een lagere energierekening.

-       Tot slot hebben we het dak geïsoleerd. Het dak isoleren is eigenlijk als een dikke deken die je over je dak legt: de kou van buiten komt er niet doorheen en onder de deken blijft het lekker warm.”
 

2.   Zonnepanelen

 We hebben op het dak maar liefst 13 zonnepanelen liggen. Hier wekken we het grootste deel van de stroom dat we gebruiken mee op. Hoeveel we ermee opwekken zien we via TOON en de monitoring app die erbij hoort. Mijn man houdt dat bij en zorgt ervoor dat de led lichten die branden op tijd uitgaan.
 

3. Enkel glas naar dubbel glas

Verder besparen we op de energiekosten met dubbelglas. Ik heb wel eens gehoord dat je voor een gemiddelde woning met 20 m2 glas je al snel zo'n € 250,- per jaar kunt besparen.
 

4. Radiatorfolie

Ik was geïnspireerd door de campagne van de Gemeente Utrecht om radiatorfolie aan te brengen. Daarom wilde ik hiermee aan de slag, alleen lukte het niet om dit aan de muur te bevestigen. Een Energie Ambassadeur raadde mij aan om met magneetjes het folie tegen de radiator te bevestigen, dan kan namelijk ook!


5. Groen Dak

Een andere inspiratiebron was het webinar van Energie-U en NMU over groene daken. Ik ben daarom opzoek gegaan naar buren met wie ik de subsidie kon aanvragen voor een groen dak op onze uitbouwen en ik heb er 3 bereid gevonden. We zijn toen foto’s gaan maken, de meters bij elkaar optellen en hebben het geheel met een offerte van een groen bedrijf ingediend bij de Gemeente Utrecht. Nadat we de vergunning kregen zijn we direct aan de slag gegaan met de uitwerking en konden we achteraf de factuur indienen bij de gemeente. Naar mijn weten is er nog geld over in deze subsidiepot. Zie hieronder het resultaat." 

“Ik doe nu ook een cursus om Klimaatambassadeur te worden. Ook vanwege mijn persoonlijke interesse. Wat is een Klimaatambassadeur? Veel mensen vinden het lastig om te weten waar ze moeten beginnen bij het klimaatbestendig maken van hun huis, tuin en buurt. De NMU (Natuur en Milieufederatie Utrecht) leidt daarom bewoners en vrijwilligers op tot klimaatambassadeur."

Energiebox

Geïnspireerd door het artikel over Karin? Je kunt gratis een box ontvangen die je verder kan helpen met besparen. De Energiebox informeert bewoners over energiebewust gedrag. Bewoners krijgen grip op hun energierekening, en inzicht in wat ze zélf kunnen doen om hun energierekening te verlagen. Bijvoorbeeld door hun koelkast op de juiste temperatuur te zetten, of door in plaats van gloeilampen led lampen te gebruiken. Bewoners krijgen een doos met enkele energiebesparende producten. Een adviseur stelt op basis van een adviesgesprek een persoonlijk rapport op met besparingstips. Daarin staat ook hoeveel geld zij met elke tip kunt besparen.

Online Quickscan van Jouwhuisslimmer

Een andere tool. De online quickscan is een eerste en globale scan van jouw huis. Is jouw huis een huurhuis, monument of onderdeel van een VvE? Heeft jouw huis vocht- of ventilatieproblemen? Dan is energieadvies aan huis een aanrader, want dat biedt maatwerk! Of voel je je niet zeker genoeg om zelf te kiezen en wil je begeleid worden bij de uitvoering? Twijfel niet. Ook dan is energieadvies aan huis een slimme zet!

#energiebesparen #duurzaamleven #bewustleven #wooncomfort #geldbesparen