José Andringa heeft natuur, techniek en duurzaamheid als rode draad door haar loopbaan heen verweven. Ze was betrokken bij uiteenlopende technische innovatie programma’s, werkte aan een Community of Practice rond de Regionale Energiestrategie en is nu programmamanager bij RVO. Van huis uit groeide ze natuurbewust op, met ouders die ook betrokken waren bij het milieu. Met al haar kennis die ze de afgelopen jaren opdeed, kon ze ook haar eigen woning verduurzamen. Ze vertelt Energie-U hoe ze haar woning energieneutraal maakte.
“Ik kwam Energie-U op het spoor via een informatiebijeenkomst hier om de hoek, bij een eetcafe. Ik kan me herinneren dat een energie ambassadeur over zijn woning vertelde. Daarnaast hebben we bij een informatieavond van Energie-U ook zelf wat verteld over onze warmtepomp. Via mijn werk was ik betrokken bij verschillende energietransities, zo ook de Regionale Energietransitie. Ik ben een tijdje betrokken geweest om een community of practice te organiseren met de eerste pilot regio’s.
Daarnaast zijn mijn man en ik al een tijd bezig met het verduurzamen van onze woningen, eerst in Wittevrouwen, nu in ons nieuwe huis. En bij deze woning hebben we weer nieuwe kennis kunnen toepassen.”
Stap 1 Energie Adviseur
“Voordat we in deze woning gingen wonen, vroegen we advies over hoe we energieneutraal konden wonen. Dit advies kregen we van verschillende energie adviseurs. Zij rekenen dan samen uit wat je als gezin aan elektriciteit gebruikt en hoe je dit op een zo handig mogelijk manier zelf kunt opwekken. Slechts één van de drie adviseurs was overtuigd dat we energieneutraal konden worden met warmtepomp en zonnepanelen."
Stap 2 : Stadsverwarming afsluiten
“We stapten van de stadsverwarming af. Althans, we lieten het afsluiten, want we hebben het niet nodig in onze woning. Dat was nog wel een avontuur. Want we kregen een fikse offerte voor het afsluiten van de stadsverwarming. We hebben de makelaar gebeld en anderen gevraagd of we echt moesten betalen voor het afsluiten, ook als we nooit gebruik hadden gemaakt van hun diensten, en geen contract met hen hadden. Wat bleek? Dat hoefde gelukkig niet. We hebben gevraagd aan de leverancier om zo snel mogelijk alles af te sluiten. Ik raad anderen aan om dit goed te checken als ze een woning meteen al energieneutraal willen maken.”
Stap 3 : Zonnepanelen
“Voor onze energie kozen we voor zonnepanelen op het dak. Zij zorgen voor stroom voor onze apparaten.”
Stap 4 : Warmtepomp
“De warmtepomp kun je eigenlijk zien als een omgekeerde koelkast. Het gedeelte buiten haalt warmte uit de lucht en zet dat om naar warm water, voor de verwarming en het warme tapwater.”
Stap 5 : Ventilatoren
“Omdat op zolder slechts een kleine radiator zat, en ik daar dankzij Corona al een jaar zit te werken, hebben we daar zelf ventilatortjes onder gemaakt. Deze kun je online kopen voor ca 15 euro per stuk. Het zijn dezelfde ventilatortjes als in een pc zitten. Het is niet iets wat veel mensen weten. Maar deze ventilatortjes zorgen ervoor dat de warmte van de radiator beter afgegeven wordt.”
Stap 6 : App
“Het is belangrijk om te investeren in een goede regeltechniek, waarmee je de warmte per ruimte kunt regelen. Wij hebben daar ook een app voor. Daarin zie je per ruimte wat de vraagtemperatuur is en wat de temperatuur daadwerkelijk is. Je kunt met de app vooraf programmeren. Zo verwarm je alleen die ruimtes die je gebruikt..”
Stap 7: Geld terug
“Aan het einde van het jaar krijgen wij zelfs geld terug, want over het jaar heen leveren de zonnepanelen meer stroom op dan we zelf nodig hebben! Van deze opbrengsten zijn we al een keer wezen paardrijden op Terschelling. Daar zij iemand tegen ons: hey, wat leuk! Jullie zetten KW om in PK!”
José Andringa laat de app zien waarmee ze per woonruimte kan zien hoe warm het is
Energiebox
Geïnspireerd door het artikel over José Andringa? Je kunt gratis een box ontvangen die je verder kan helpen met besparen. De Energiebox informeert bewoners over energiebewust gedrag. Bewoners krijgen grip op hun energierekening, en inzicht in wat ze zélf kunnen doen om hun energierekening te verlagen. Bijvoorbeeld door hun koelkast op de juiste temperatuur te zetten, of door in plaats van gloeilampen led lampen te gebruiken. Bewoners krijgen een doos met enkele energiebesparende producten. Een adviseur stelt op basis van een adviesgesprek een persoonlijk rapport op met besparingstips. Daarin staat ook hoeveel geld zij met elke tip kunnen besparen.
Online Quickscan van Jouwhuisslimmer
Een andere tool. De online quickscan is een eerste en globale scan van jouw huis. Is jouw huis een huurhuis, monument of onderdeel van een VvE? Heeft jouw huis vocht- of ventilatieproblemen? Dan is energieadvies aan huis een aanrader, want dat biedt maatwerk! Of voel je je niet zeker genoeg om zelf te kiezen en wil je begeleid worden bij de uitvoering? Twijfel niet. Ook dan is energieadvies aan huis een slimme zet!
#energiebesparen #duurzaamleven #bewustleven #wooncomfort #geldbesparen