Jorien uit Wittevrouwen verduurzaamt haar koopwoning stap voor stap

Jorien is opgeleid tot industrieel productontwerper en ontwikkelde de afgelopen jaren heel wat nieuwe producten (lees: kinderwagens, outdoor producten). Inmiddels werkt ze voor zichzelf en ze inspireert, motiveert en begeleidt bedrijven die consumentengoederen ontwikkelen naar een duurzame toekomst. Natuurlijk woont Jorien ook duurzaam: samen met haar partner verduurzaamt ze hun woning in Wittevrouwen.

“Tijdens Duurzame Week zijn we bij het gasloze huis geweest in Overvecht. Wij hebben daar wat rondgewandeld en gekeken wat wij konden doen. We spraken toen met een Energie Adviseur, ook al wisten we nog niet wat we met ons huis wilden. Van de gemeente kregen we ook nog geld terug voor de kosten die we maakten met de adviseur. Na dit advies zijn we stap voor stap aan de slag gegaan.”

Stap 1: Dubbel glas

“Eerst zijn we met de vervanging van glas aan de gang geweest. Op de begane grond was dat niet nodig: toen we hier kwamen wonen was de uitbouw al goed geïsoleerd qua glas. Bij de kamers van de kinderen zijn we wel aan de slag gegaan met het vervangen van enkelglas door dubbelglas."

Stap 2. Luchtstromen

"Vervolgens zijn we gaan kijken naar de luchtstromen in de woning. We hebben een nieuw ventilatiesysteem aangelegd, zodat er overal een prettig klimaat aanwezig is in de woning."

Stap 3. Zonnepanelen

"Verder zijn we gegaan voor cradle-to cradle zonnepanelen in combinatie met een groen dak. Dat was nog een leuke zoektocht: om een bedrijf te vinden dat panelen maakt die ook uit elkaar te halen zijn. Waarom we daarvoor kozen? Op die manier kunnen afvalverwerkers beter de zeldzame grondstoffen die in de panelen zitten verwerken."

Stap 4: verwarmingsfolie en ventilatoren

"Ook hebben we verwarmingsfolie / radiatorfolie achter de verwarming hangen. Hierdoor wordt de warmte van de verwarming terug gekaatst de woning in. Dit radiatorfolie levert gemiddeld een besparing op van ongeveer 10 m3 gas per jaar per vierkante meter. Een mooie aanvulling daarop zijn radiatorventilatoren, ook deze blazen de warme lucht van de verwarming terug de ruimte in. De ruimte is dan eerder verwarmt, waardoor de verwarming minder lang hoeft aan te staan."

Stap 5: Gevel- en vloersiolatie

"We hebben daarnaast gekeken naar gevel- en vloerisolatie, maar dat is wat lastig met onze vloer. Deze is van beton. Dat zou betekenen dat we dan de vloer 10 centimeter moeten verhogen: met grotere consequenties voor de deuren, en het zou maar heel weinig schelen in warmteverlies. Het zelfde geldt voor onze gevel. Onze woning heeft geen spouwmuur, waardoor je naar binnen moet isoleren. Dat betekent net als bij de vloer een ingrijpende aanpassing. Aangezien de gevel aan de voor- en achterzijde uit glas bestaat, viel daar meer impact te behalen." 

Stap 6. woning energiezuinig 

"Natuurlijk hebben we ook nog gekeken of we onze woning nog energiezuiniger konden maken door te zien waar warmte verloren gaat. We hebben rondom onze deuren tochtstrips geplakt. Want onze woning is wat oud en de deuren zijn krom, daar zitten al gauw kieren tussen." 

Stap 7. Schuifdeur

"Leuk om te noemen is ook dat we op onze zolder een schuifdeur hebben gemaakt van vilt: er zit een akoestisch paneel tussen de deuren van oude spijkerbroeken: dat scheelt wat in warmteverlies.”

Energiebox

Geïnspireerd door het artikel over Jorien? Je kunt gratis een box ontvangen die je verder kan helpen met besparen. De Energiebox informeert bewoners over energiebewust gedrag. Bewoners krijgen grip op hun energierekening, en inzicht in wat ze zélf kunnen doen om hun energierekening te verlagen. Bijvoorbeeld door hun koelkast op de juiste temperatuur te zetten, of door in plaats van gloeilampen led lampen te gebruiken. Bewoners krijgen een doos met enkele energiebesparende producten. Een adviseur stelt op basis van een adviesgesprek een persoonlijk rapport op met besparingstips. Daarin staat ook hoeveel geld zij met elke tip kunt besparen.

Online Quickscan van Jouwhuisslimmer

Een andere tool. De online quickscan is een eerste en globale scan van jouw huis. Is jouw huis een huurhuis, monument of onderdeel van een VvE? Heeft jouw huis vocht- of ventilatieproblemen? Dan is energieadvies aan huis een aanrader, want dat biedt maatwerk! Of voel je je niet zeker genoeg om zelf te kiezen en wil je begeleid worden bij de uitvoering? Twijfel niet. Ook dan is energieadvies aan huis een slimme zet! #energiebesparen #duurzaamleven #bewustleven #wooncomfort #geldbesparen