Frank Sjoukes verduurzaamt al jaren zijn koopwoning in Tuindorp

Zuinigheid heeft er bij Frank Sjoukes uit Tuindorp altijd al ingezeten: zuinig doen met dingen, tassen hergebruiken, letten op energieverbruik. En dus ook: zelf aan de slag met energie besparen. Dat is aan de ene kant fijn voor het milieu, aan de andere kant scheelt het zo’n 1500 euro op jaarbasis aan kosten. Frank vertelt ons er meer over.

Frank Sjoukes is vanuit zijn achtergrond al jaren geïnteresseerd in duurzaamheid. Hij groeide op in Maarssen, en keek toen al met verbazing naar tochtende ramen in zijn ouderlijk huis. Toen hij ging studeren bracht hij met zijn sociëteitsbestuur van studentenverenigingen als een van de eersten het glas naar de glasbak. Dat was in die tijd nieuw: want, in 1974 deed de glasbak zijn intrede in Nederland. De laatste jaren richtte hij zich op zijn eigen woning. Hij vertelt ons welke stappen hij zette.

1. Huis isoleren

“Dat je deze huizen hier in Tuindorp moest isoleren, dat was wel duidelijk. Dus daar ben ik mee aan de slag gegaan. Bij ons kon je eerst niet in de erker zitten.” 

2. Vliering isoleren en dubbelglas

“Daarna heb ik eerst de vliering geïsoleerd, het werd er plotseling wel heel warm. Dat viel mijn gezin op. We hadden de smaak te pakken en hebben er thermopane ingezet. Dat is de naam van het dubbelglas.” 

3. Tochtstrips
“Natuurlijk konden we niet achter blijven met tochstrips. Aan de ene kant van het huis zaten de deuren hier achter al keurig in de sponning. Ook zaten er daar al wel tochtstrips in. Dat zelfde heb ik toen bij de voordeur gedaan. Dat scheelde een hoop tocht.” 

4. Spouwmuurisolatie 

“Toen zijn we aan de spouwmuurisolatie toegekomen. Dat hebben we uitbesteed. Een tip voor de lezer: als je het uitbesteedt, zorg ervoor dat ze de hele muur doen. Want ze slaan soms een stukje boven het raam over. Ik kwam daar pas achter toen ik de dakgoot schoon maakte.”  

5. Tonzon

“In mijn vrije tijd heb ik onder de vloer tonzon aangebracht. Dat zijn een soort plastic zakken in feite. Daardoor wordt je woning lekker warm” 

6. Radiatorfolie 

“Verder zit er achter de radiator ook folie. Dat zorgt ervoor dat de warmte terug kaatst de woning in.”

7. Zonnepanelen

“En nu ben ik bezig met zonnepanelen. Ook een uitzoekklus. Ik wil er graag 9, ook al kan ik er maar 3 schoon maken. De rest lukt niet vanaf mijn dak. Verder ben ik nog even aan het uitzoeken of ik wil terug leveren aan de energiemaatschappij.”

Energiebox

Geïnspireerd door het artikel over Frank? Je kunt gratis een box ontvangen die je verder kan helpen met besparen. De Energiebox informeert bewoners over energiebewust gedrag. Bewoners krijgen grip op hun energierekening, en inzicht in wat ze zélf kunnen doen om hun energierekening te verlagen. Bijvoorbeeld door hun koelkast op de juiste temperatuur te zetten, of door in plaats van gloeilampen led lampen te gebruiken. Bewoners krijgen een doos met enkele energiebesparende producten. Een adviseur stelt op basis van een adviesgesprek een persoonlijk rapport op met besparingstips. Daarin staat ook hoeveel geld zij met elke tip kunt besparen.

Online Quickscan van Jouwhuisslimmer

Een andere tool. De online quickscan is een eerste en globale scan van jouw huis. Is jouw huis een huurhuis, monument of onderdeel van een VvE? Heeft jouw huis vocht- of ventilatieproblemen? Dan is energieadvies aan huis een aanrader, want dat biedt maatwerk! Of voel je je niet zeker genoeg om zelf te kiezen en wil je begeleid worden bij de uitvoering? Twijfel niet. Ook dan is energieadvies aan huis een slimme zet!

 

#energiebesparen #duurzaamleven #bewustleven #wooncomfort #geld besparen