Enthousiaste mensen na Inspiratiesessie Buurtstroom en Energie-U

Op woensdagavond 23 maart hielden Buurtstroom en Energie-U een Inspiratiesessie: waar vinden we nieuwe Buurtstroomdaken en welke besparings- en verduurzamingsacties gaan we doen? De oogst: nieuwe daken, nieuwe zoekers, een goedgevuld aantekeningenboekje voor stevig besparingswerk in een buurt, en nog meer moois.


VvE's, Buurtstroomdaken en Voedselbanken

Hoe informeer je VvE’s goed als een aantal bewoners interesse heeft in zonnepanelen? Hans zoekt hiernaar. Vertel dat niet per se iedereen uit een VvE mee hoeft te betalen, en ook de VvE zelf hoeft haar eigen kas niet per se aan te spreken. Dat stelt mensen vaak gerust. Het geld kan ook alleen komen van mensen die willen betalen. Of, via Buurtstroom, ook van mensen buiten het flatgebouw. Daarna is het wel goed als een specialist de precieze situatie en mogelijkheden goed bekijkt. Maar dan heb je al een begin.

Arjen en Peter kwamen met ideeën voor nieuwe Buurtstroomdaken, en ze gaan met tips van Stella op zak, ook ter plekke het gesprek aan. Met een kerk en een school. We vertelden dat dakeigenaren waar we nu mee werken, allemaal een maatschappelijke inslag hebben. Commerciële bedrijven hebben tot nu toe geen buurtstroomproject willen laten bouwen. Rijk wordt niemand ervan, de dakeigenaar niet, de deelnemers niet, Buurtstroom niet. Belangrijke basisinformatie.

Hoe zit het ook weer met hulp aan voedselbanken, vroeg Peter. Sander lichtte idee en aanpak toe: leg contact met een voedselbank (of andere organisatie die in direct contact staat met mensen die moeite hebben de energierekening te betalen), zamel geld in, koop energiebesparende spullen en deel die met een groepje uit. Energie-U helpt met bankrekening, netwerk, mensen, inkoop.

Klopvaartbuurt in Overvecht

En vooral was er veel aandacht voor de opgave waar Arjen zich in de Klopvaartbuurt in Overvecht voor gesteld ziet: zijn buurtgenoten aan de energiebesparing helpen. Hier speelt het grote aardgasvrij maken, wat nog niet concreet is. Maar daarop wachten duurt Arjen en Maarten, en andere actieve Klopvaartbuurters, te lang. Ze hebben al best veel aanhang, en er is via de gemeente al een eerste isolatieactie gedaan. Hoe verder?

Eerste is mensen die willen en kunnen, het makkelijk maken. Informeren, interesseren, wijzen op goede voorbeelden, goede bedrijven, de voordelen. Dat is voorhanden en is te doen.

Tweede is mensen die wel willen maar het allemaal niet kunnen betalen, zien te helpen. Er zijn subsidies bij de rijksoverheid maar die moet je wel kunnen aanvragen, én je moet de tijd kunnen overbruggen tussen aanschaf en het maanden later pas ontvangen van de subsidie. Kan het Energiefonds hier een rol in spelen? Buurtstroom is in het verleden door hen geholpen, precies met overbruggingsgeld.

En hoe help je mensen die gewoon erg weinig geld hebben, en nu zeker, met de hogere energieprijzen? Moeten het woningeigenaren zijn, werd gevraagd. Niet per se, hoewel dat wel de groep is waar ze zich op richten. Portaal heeft echter de (andere) helft van de woningen in de Klopvaartbuurt in bezit. Rianne vertelde dat Energie-U vanuit de gemeente huurders van Portaal gaat helpen met inzicht in hun energiegebruik.  Misschien kan dat in de Klopvaartbuurt? Onze workshops over energiebesparing en het leren begrijpen van je energiegebruik passen hier ook goed.

Allen positief, tevreden en met een mooi actie- en ideeënlijstje. Mooi toch. Gewoon op een woensdagavond.