In december 2019 bracht Lars Boelen een bezoek aan Utrecht. Deze unieke en energieke “huisfluisteraar” uit Limburg deelde zijn visie en ervaringen met woningverduurzaming in circulaire hotspot ANNE. Deze kennis en ervaringen van Lars Boelen delen we als coöperatie graag met jou.
Presentaties en veel tips
Energie-U wil de collectieve kennis van alle Utrechters vergroten. Dus vandaar dat we kennis met je delen en de vele bespaartips van Lars hier met iedereen die energie wil besparen en er niet bij was op 2 december 2019 in ANNE. Hieronder vind je een tekst met de 7 belangrijke bespaartips van Lars! Daaronder vind je de presentaties van Lars om te bekijken of te downloaden (pdf).
Tip 1. Maak een stappenplan
Ga je aan de slag met het verduurzamen van je huis? Het devies van Lars: schakel hulp in en maak een goed stappenplan. Want elk huis is uniek en heeft onderzoek nodig om tot een eigen stappenplan te maken. Hoe je dit kunt doen? Vraag een energieregisseur, kom op zaterdagmiddag naar de Bespaarbibliotheek of huur een professionele adviseur in.
Tip 2. Isoleer waar mogelijk
Heb je niet de middelen om alles te isoleren? Dat is niet erg, aldus Boelen. Hij gaf aan dat het al een stuk helpt als je redelijkerwijs isoleert. Want een goed geïsoleerde spouwmuur is gewoon al best goed. Boelen gaf ook aan dat nog meer isoleren wel kan, maar in verhouding steeds minder oplevert. In zijn woorden: kijk liever naar je kieren, je tochtprofielen of de afstelling van je CV-ketel en je verwarming. Ook over dit thema kun je alles leren in de Bespaarbibliotheek.
Tip 3. CV-ketel check
Enthousiast vertelde Lars dat het mogelijk is om thuis met je CV-ketel aan de slag te gaan. Zo kun je je CV-installatie waterzijdig laten inregelen door een gespecialiseerd bedrijf. Dit zal de CV meestal 15-20% efficiënter laten werken, het huis constanter op temperatuur houden en tikkende leidingen voorkomen. Of kijk eens of een wisselketel iets voor jou is, het bedrijf van Lars levert dan een tijdelijke CV-ketel onder de voorwaarde dat er samen een energietransitie traject wordt gestart.
Tip 4. Verwarming check
Lars vertelde ook dat je met de juiste afstelling van je verwarming je ook een hele hoop kunt besparen. Want er is niet zoiets als een standaardinstelling voor alle verwarmingen voor altijd! Hiermee kun je tot veel energie besparen in huizen, en zelfs nog meer in flats met blokverwarming. Lees hier hoe je je verwarming waterzijdig kunt inregelen.
Tip 5. Kijk eens naar je voordeur
Een laagdrempelige tip gaf Lars ook. Deze gaat over je voordeur. Want als je zorgt dat die goed “in de rubbers trekt, dan bespaar je al gauw enkele tientjes per maand.” Hoe doe je dit? Ga met je sluitwerk aan de slag; als het geluid van de dichtklappende voordeur gelijk is aan dat van een dichtslaande auto deur, dan zit je goed.
Tip 6. Deurdrangertjes
Een vrij simpele oplossing om energie te besparen zijn volgens Lars deurdrangertjes. Door zo’n drangertje op de deur naar de gang te zetten voorkom je dat er warmte uit de woonkamer de gang in stroomt en vervolgens de trap op naar boven om de slaapkamers onnodig op te warmen. Kosten van zo’n dranger? Maar €8,95 per stuk.
Tip 7. Tochtprofielen
Als je aan de slag gaat met tochtprofielen van je ramen, dan is het van belang om je kieren met kwalitatieve renovatie profielen te vervangen, aldus Lars. Ook hier zijn de kosten volgens hem niet hoog: zo’n tientje per raam. En toch bespaar je er al gauw enkele tientjes per maand mee per woning.
Meer tips?
Er zijn dus al bespaartips waar je, ook als je een wat kleinere portemonnee hebt snel mee aan de slag kan. Weet je niet waar te beginnen? Maak gebruik van ons energieambassadeurs-netwerk: mensen uit de buurt die ook aan de keukentafel zijn begonnen. Zij zitten bijna elke zaterdag voor je klaar in de Bespaarbibliotheek. Of kom eens langs bij andere informatie-avonden van Energie-U, waar we onder meer inzoomen op onderwerpen als over isoleren, warmtepompen of Buurtstroom.