Energie-U en energieopwekking op land

Utrechtse energie maken we samen.

Bij Energie-U zetten Utrechters zich al jaren in voor energieopwekking in eigen stad en voor eigen energieopwekking. Utrecht heeft ook een bijdrage te leveren aan het beperken van klimaatverandering en aan het opwekken van schone energie. Daar speelt de gemeente een rol in, er zijn bedrijven bij nodig, en actieve Utrechters. Die zijn er, al lang ook, en het worden er steeds meer. 

Op de daken van veel Utrechtse woningen liggen zonnepanelen. Energie-U heeft vanaf 2010 hieraan gewerkt, via collectieve inkoopacties en door kennis en ervaringen te verzamelen en te delen. Ook hebben we de energiecoöperatie Buurtstroom opgericht, waar grotere collectieve zonnedaken in beheer zijn. Inmiddels elf en de lijst groeit. 

Naast daken zijn er, ook in het drukke Utrecht, plekken op de grond waar energie opgewekt kan worden. Ook daar zijn we druk mee.

Nu, in 2021, zijn we vanuit Energie-U bezig met de laatste stappen van wat het eerste zonnepanelenveld in Utrecht gaat worden: zonneveld Meijewetering, in Leidsche Rijn, vlakbij de A2. Hier begonnen we in 2016 aan. Dit was pionieren: voor ons was een zonneveld nieuw, en voor de gemeente ook. Inmiddels weten we met z’n allen dus meer. 

Ook sinds 2016 loopt de ontwikkeling van “het energielandschap” dat in Rijnenburg en Reyerscop gaat verrijzen. De Utrechtse energiecoöperatie Rijne Energie is hier druk mee, samen met de landelijke coöperatie De Windvogel, en met Eneco en de Utrechtse zonneveldontwikkelaar BHM Solar. Energie-U is een van de initiatiefnemers van dit traject en is warm met de andere partijen verbonden. 

De ontwikkeling van zonnestroom vanaf de Haarrijnse Plas, even verderop bij de Meijewetering, is door de gemeente enkele jaren geleden in gang gezet. In 2021 lopen er gesprekken met energiecoöperaties waaronder Energie-U om dit in gezamenlijk verband te doen en zo onder meer het gemeentelijk streven naar tenminste 50% lokaal eigendom goed in te vullen.

En Energie-U heeft samen met Greenchoice en BHM Solar meegedaan in de aanbesteding die de gemeente organiseerde om zonnestroom op te wekken op de geluidwal langs de A12 bij Veldhuizen, ook Leidsche Rijn. Deze aanbesteding is gewonnen door Sunrock. We zijn benieuwd naar hun invulling van 50% lokaal eigendom en staan klaar om daar een bijdrage aan te leveren. 

Deze vier projecten vormen ook het Utrechtse deel van het “RES-bod”: het aanbod van de zestien gemeentes rondom Utrecht aan de rijksoverheid voor energieopwekking op land, in de vorm van de Regionale Energie Strategie.
 

Maar er is meer: in de Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040 (RSU) heeft de gemeente de plannen voor de ontwikkeling van de stad voor de komende twintig jaar ontvouwd. Energieopwekking is hier een integraal onderdeel van. Daar zijn we erg blij mee. Dat betekent dat er een basis is die democratisch is vastgesteld: energieopwekking hoort gewoon bij de stad. De RSU wordt in de loop van 2021 in de gemeenteraad behandeld. 

In de RSU zijn nog zeven volgende plekken opgenomen als “zoekgebied” voor energieopwekking. Hier kunnen zonnepanelen, windmolens of beide komen. Ook hiervoor geldt dat de gemeente streeft naar tenminste 50% lokaal eigendom. En ook hier willen we vanuit Energie-U met talloze actieve Utrechters graag mee aan de slag! 

Het gaat om de volgende gebieden: Lage Weide, Noorderpark, Blauwkapel, Voorveldse Polder, Utrecht Science Park (voorheen De Uithof), Ockhuizen, Bijleveld. Behalve industriegebied Lage Weide zijn het allemaal gebieden aan de rand van de gemeente. Overal zijn belemmeringen, overal zijn ook kansen. 

En die willen we graag verzilveren. Samen met de lokale betrokkenen. Want Utrechtse energie maken we samen!
Wil je meedoen, mail dan naar info@energie-u.nl en geef aan waar je je mee wilt bezighouden. Alvast bedankt!