Energie Ambassadeur Peter van Mondfrans maakte zijn eigen duurzame woondroom waar met zijn jaren zestig koopwoning

Peter van Mondfrans werd in 2014 aangestoken door een duurzaam vlammetje bij Energie-U. In de eerste paar jaar richtte hij zich vooral op het adviseren van particulieren. Inmiddels is hij bezig met bouwkundige keuringen als EPA adviseur. De laatste jaren realiseerde hij samen met Caroline ook zijn eigen duurzame woondroom. Hij verbouwde zijn jarig zestig woning die nu ‘warmtepomp ready’ is. Peter legt je in dit artikel uit hoe hij zijn droom realiseerde.

Peter van Mondfrans is de laatste jaren op allerlei fronten actief binnen de energietransitie. In het begin hielp hij bewoners op weg met verduurzamen. Zo maakte hij samen met Energie Ambassadeurs uit Utrecht een handleiding voor huurders die zonnepanelen op hun dak wilden. Verder heeft hij de cursus Reken je Rijk opgezet waar hij bewoners met ambitieuze verbouwplannen helpt met verduurzamen. Zakelijk richt Peter zich op het verduurzamen van utiliteitsgebouwen, zoals scholen en kantoren als EPA-U adviseur. Hierbij ligt er een focus op de oudere panden waar nog veel winst te behalen valt, bijvoorbeeld in kantoorvilla’s in Utrecht-Oost. “Die kosten veel tijd”, aldus Van Mondfrans, “en daarom zijn wij er.”

“Ik woon in een woning die warmtepomp-ready is. We wonen in een huis uit ‘63. Hier zie je ventilatie-units. Alle ventilatiekanalen zijn aangebracht. We hebben ons aan de zogeheten ‘trias energetica’ gehouden. Dit houdt in:

1.   Beperk het energieverbruik door verspilling tegen te gaan; bijvoorbeeld door isolatie van de buitenschil (gevels, daken en vloeren).

2.   Maak maximaal gebruik van energie uit duurzame bronnen, zoals wind-, water-, en zonne-energie; bijvoorbeeld door installatie van een zonneboiler of zonnepanelen.

3.   Maak zo efficiënt mogelijk gebruik van fossiele brandstoffen om in de resterende energiebehoefte te voorzien; bijvoorbeeld door lage temperatuurverwarming (vaak in de vorm van vloerverwarming), het beperken van leidinglengtes van warmwaterleidingen en leidingweerstand van verwarmings- en ventilatiesystemen of het gebruikmaken van een warmtepomp.

"Wij hebben bij onze woning aan de volgende elementen gewerkt:

1. Isoleren

“We hebben in het dak van de zolder vlas (IsoVlas) gebruikt. Vlasisolatie wordt vervaardigd uit het restmateriaal dat ontstaat bij de productie van linnen. Het houdt de warmte vast in de winter en zorgt in de zomer voor verkoeling. We hebben van de zomer hele hete dagen gehad, maar boven bleef het  relatief koel, ik was daar zelf ook best verbaasd over. Verder hebben we de vloer geïsoleerd.” 

2. HR++ Glas

“In de woning was oud dubbel glas aanwezig, maar wilden toch voor het maximale effect gaan en onze woning helemaal klaar maken voor de warmtepomp. Daarom zit er overal HR++ glas in de woning.” HR+++ (triple glas)  was te duur want dan hadden we alle kozijnen ook moeten vervangen.” 

3. Zoutoplossing in de vloer

“Op de begane grond ligt in ons huis vloerverwarming, in de dekvloer hebben we PCM (phase changing materials) toegepast. Dat wil zeggen dat als de vloer warm wordt, de vloeistof vast wordt, dat is tot 27 graden. Het is een soort warmtebuffer. Bij de faseovergang terug naar vloeibaar komt veel energie vrij. We hebben hiervoor gekozen zodat de warmtepomp minder vermogen nodig heeft om het huis warm te houden.”

4. Gebalanseerde ventilatie

“Omdat we een ‘nieuw’ huis zijn betrokken stond het hele huis leeg. Dit gaf ons de gelegenheid om een gebalanceerd ventilatiesysteem aan te brengen. Hiervoor moeten best wat kanalen door het huis aangelegd worden. Maar we zijn blij dat we dit gedaan hebben. We hebben nu nooit meer tocht in huis.” 

5. Warmtepomp

“Ons huis is nu klaar voor de warmtepomp. Dit is nog een hele uitdaging om de goede te vinden. Maar we hebben nog wel even tijd. En ketel doet het nog prima. We zitten nu even in een bouwstop, want onze keuken ging toch echt voor.”

 

Toekomst

“Voordat we de warmtepomp gaan aanbrengen moeten we nog aan de slag met de kierdichting (infiltratie). Door van slechte naar goede kierdichting te gaan kun je zo 5-10% op je stookkosten besparen. Het is relatief goedkoop en heeft een hoge opbrengst”

Tips als adviseur

“Misschien wil je je woning met kleine stappen verduurzamen. Begin dan eerst met de verlichting (stap over op LED!), ga kijken naar je kieren en plak tochtstrips waar mogelijk. En wat ook helpt is radiatorfolie, dat is folie wat je achter je verwarming bevestigt en wat de warmte terug straalt de woning in.” 

Hoe kan Peter jou verder helpen?

Ambitieuze verbouwplannen? “Reken je rijk!” is dé cursus voor het verduurzamen van je woning. Je krijgt van Peter en de andere adviseurs inzicht in wat er in jouw huis het beste aangepakt kan worden. De cursus is bedoeld voor mensen met ambitieuze verbouwplannen die zelf aan hun huis willen rekenen en willen begrijpen wat er in hun huis precies gebeurt. De cursus bestaat uit 3 avonden en bedraagt €85 voor Energie-U-leden en €110 voor niet-leden. Bijna elke maand start er een cursus. In verband met Corona zijn we nu op zoek naar een nieuw format om de cursus aan te bieden. We werken hier hard aan. Houd de site van Energie-U en de nieuwsbrief in de gaten voor nieuws hierover. Wil je je aanmelden of heb je vragen, stuur dan een mailtje naar Peter van Mondfrans: peter@energie-u.nl.

Energiebox

Wil je eerst maar eens aan de slag met je eigen koopwoning? De Energiebox informeert bewoners over energiebewust gedrag. Bewoners krijgen grip op hun energierekening, en inzicht in wat ze zélf kunnen doen om hun energierekening te verlagen. Bijvoorbeeld door hun koelkast op de juiste temperatuur te zetten, of door in plaats van gloeilampen led lampen te gebruiken. Bewoners krijgen een doos met enkele energiebesparende producten. Een adviseur stelt op basis van een adviesgesprek een persoonlijk rapport op met besparingstips. Daarin staat ook hoeveel geld zij met elke tip kunt besparen.

Online Quickscan van Jouwhuisslimmer

Een andere tool. De online quickscan is een eerste en globale scan van jouw huis. Is jouw huis een huurhuis, monument of onderdeel van een VvE? Heeft jouw huis vocht- of ventilatieproblemen? Dan is energieadvies aan huis een aanrader, want dat biedt maatwerk! Of voel je je niet zeker genoeg om zelf te kiezen en wil je begeleid worden bij de uitvoering? Twijfel niet. Ook dan is energieadvies aan huis een slimme zet!

 

#energiebesparen #duurzaamleven #bewustleven #wooncomfort #geldbesparen