Jan Dirk uit Tuindorp optimaliseerde zijn koopwoning tot Energielabel A

Bij Jan Dirk Buining ging het verduurzamingsvlammetje langzaam branden. Zijn woning was eerst aan de beurt, toen de buurt en daarmee raakte hij betrokken bij Energie-U. Van waaruit hij betrokken was als vertegenwoordiger van Warm Tuindorp. Ook is hij bedrijfsleider bij de coöperatie. In dit artikel vertelt hij meer over zijn verduurzamingsreis.

Jan Dirk Buining is in het dagelijks leven senior consultant informatiemanagement en is daarnaast sinds 1,5 jaar betrokken bij Energie-U. Vanuit een persoonlijk vraagstuk over aardgas organiseerde hij eind 2018 een eerste informatiebijeenkomst in de Tuindorpse Pauluskerk over aardgasvrij wonen, waarbij hij de gemeente uitnodigde, Energie-U en 2 ervaringsdeskundigen uit de wijk. Vanuit daar ontstond Warm Tuindorp en raakte Jan-Dirk ook betrokken bij Energie-U. Naast zijn betrokkenheid bij wijk en stad, zette hij stappen om zijn woning naar Energielabel A te brengen.

Van radiatorfolie tot zonnepanelen

“We zijn met ons huis met zonnepanelen begonnen in 2000. Eerst lagen er 4 op ons dak, en nu zijn het er 23. We hadden in de loop der tijd meer energie nodig. Dat heeft te maken met de warmtepomp die we sinds vorig jaar hebben geplaatst.”

Van binnenuit

“Omdat we de warmtepomp in onze woning wilden installeren hebben we eerst gekeken hoe we onze woning van binnenuit konden aanpakken. Een eerste logische stap was om aan de slag te gaan met HR ++ glas en isoleren. En natuurlijk zijn we met Energie Ambassadeur Ad Kwak op kierenjacht gegaan, en zien waar warmte verloren ging. Ook zijn we meer op ons gedrag gaan letten. Dus geen licht aan in de kamer waar je niet bent. Led lampen kopen. En ook hebben we radiatorfolie geplakt.”

CV-inregelkit

“Daarnaast ben ik deze kerstvakantie bezig geweest met de CV-inregelkit van de Energiebieb..: ik heb in 4 uur tijd onze radiatoren waterzijdig ingeregeld. Dit wordt door een CV-installateur nooit gedaan, omdat ze daar geen tijd  voor hebben. Ook staat de CV-ketel vaak te hoog afgesteld, omdat ze dan zeker weten dat de CV-ketel het huis snel warm maakt, zónder dat ze klachten krijgen. Op een lagere watertemperatuur (bijv. 55 graden) werkt de ketel echter veel efficiënter én zuiniger. En elke radiator werkt anders. Zo staat elke radiator z’n warmte in een ander tempo aan de ruimte af, zodat je de doorstroomsnelheid daarop moet aanpassen. En dit doe  je met de CV-inregelkit. Je moet even de tijd nemen, maar het levert besparing op én comfort!

Woning Energielabel A

Met de zonnepanelen, de warmtepomp en alle andere kleine besparende maatregelen hebben we onze woning energiezuinig gemaakt en wonen we als eerste in de wijk in een jaren dertig woning met Energielabel A.

Zonpand

Door mijn persoonlijke verduurzamingsinteresse en de ervaringen die ik heb opgedaan de afgelopen jaren besloot ik om een bedrijfje op te richten. Dat heet Zonpand. Hiermee help ik bewoners met advies en stel ik ze vragen als: heb je budget? Heb je geld op de plank liggen waar je niks mee doet? Dan is meestal de eerste stap isoleren en daarna komen de zonnepanelen.

Anderen helpen

Voor Tuindorpers zijn zonnepanelen nog wel een dingetje. Tuindorpers willen liever geen zonnepanelen op hun daken hebben, alleen aan de achterkant en die ligt dan weer ongunstig. Dan probeer ik ze overtuigen met argumenten als: als je het geld op de bank zet krijg je 0,1% rente. En met zonnepanelen krijg je 14% rente - want je verdient het in 7 jaar weer terug.  

Hoe kan Jan-Dirk jou verder helpen?

Ik vind het heel leuk om bewoners te helpen met de volgende vragen:

-   Hoe organiseer je een buurtinitiatief?

-   Hoe motiveer je mensen?

-   Hoe kan ik mijn huis verduurzamen? 

-   Wat zijn de voordelen van het verduurzamen van mijn woning? 

-   Wat betekent het in mijn huis? 

"Stuur me een mail via jandirk@energie-u.nl als je met een van deze vragen rondloopt!"

 

Energiebox 

Wil je je een box ontvangen die je verder kan helpen met besparen? De Energiebox informeert bewoners over energiebewust gedrag. Bewoners krijgen grip op hun energierekening, en inzicht in wat ze zélf kunnen doen om hun energierekening te verlagen. Bijvoorbeeld door hun koelkast op de juiste temperatuur te zetten, of door in plaats van gloeilampen led lampen te gebruiken. Bewoners krijgen een doos met enkele energiebesparende producten. Een adviseur stelt op basis van een adviesgesprek een persoonlijk rapport op met besparingstips. Daarin staat ook hoeveel geld zij met elke tip kunt besparen.

Online Quickscan van Jouwhuisslimmer

Een andere tool. De online quickscan is een eerste en globale scan van jouw huis. Is jouw huis een huurhuis, monument of onderdeel van een VvE? Heeft jouw huis vocht- of ventilatieproblemen? Dan is energieadvies aan huis een aanrader, want dat biedt maatwerk! Of voel je je niet zeker genoeg om zelf te kiezen en wil je begeleid worden bij de uitvoering? Twijfel niet. Ook dan is energieadvies aan huis een slimme zet!

 

#energiebesparen #duurzaamleven #bewustleven #wooncomfort #geldbesparen