Kennismaking energiecoöperaties en nieuwe wethouder

Eind vorig jaar volgde Senna Maatoug Lot van Hooijdonk op als wethouder van onder andere energie. Energie-U nam het initiatief om met haar kennis te maken, sámen met de andere Utrechtse energiecoöperaties. Op vrijdagmiddag 28 maart kwamen we samen. Het werd een mooie middag met diepgang en plezier.

Na ruim tien jaar als wethouder de Utrechtse koers te hebben bepaald voor verkeer en energie, stopte Lot van Hooijdonk in het najaar van 2024. Best een verrassing. Al snel ging de aandacht naar wie haar zou gaan opvolgen. Het werd Senna Maatoug, die voor GroenLinks in de Tweede Kamer zat. Utrecht bleek aantrekkelijker dan Den Haag, zeggen we met een knipoog. 

Op de afscheidsreceptie van de gaande wethouder waren veel coöperaties aanwezig en was er al een eerste snelle korte kennismaking met de nieuwe. We hebben als energiecoöperaties veel werk op onze borden liggen en denken dat we nog veel meer kunnen betekenen voor Utrecht en de Utrechters. Daar wilden we graag met de wethouder over in gesprek. 

Senna Maatoug bleek dat ook te willen. Ze maakte twee uur vrij voor ons, op een vrijdagmiddag. Dat waarderen we zeer, en we voelden ons verplicht om met een goed programma te komen. We kwamen op een voorstelronde per coöperatie, iedereen kreeg vijf minuten met de wethouder. Daarna een groot gezamenlijk rondetafelgesprek. En tot slot een pubquiz, het was tenslotte vrijdagmiddag. 

Zon op Ockhuizen, Griftstroom, Warm Lunetten, Rijne Energie, Buurtstroom, Oog voor Warmte en Energie-U. Ieder met een eigen tafel, eigen informatie en eigen gesprek met Senna. Ze had er zin in, was zeer geïnteresseerd, en gespreksleider Matthijs Sienot had moeite om iedereen binnen de tijd te houden. Waar lopen we tegenaan bij de ontwikkeling van zonnevelden en windmolens, bij de warmtetransitie in buurten, met energiebesparing en woningverduurzaming? Hoe loopt de samenwerking met de gemeente. 

Matthijs leidde ook het rondetafelgesprek. Na zijn opening wilde Senna graag even het woord: Leg alsjeblieft alles gelijk op tafel wat je wil zeggen, gebruik de tijd die we hebben goed. We begonnen met ons aller motivatie: waarom steken we hier toch allemaal en al zo lang zo heel veel tijd in?? Om de energietransitie góed te doen. Om zoveel mogelijk mensen mee te krijgen. En ook omdat we er lol in hebben. 

We bespraken het publieke warmtebedrijf en het gemeentelijke ontwikkelbedrijf voor energieopwekking. De poging om Overvecht-Noord aardgasvrij te maken kwam ter sprake. Er werd genoemd dat "de as" gemeente-bedrijfsleven in de afgelopen decennia goed ontwikkeld is, met aanbestedingen en PPS-constructies. En dat het nu tijd is voor de as gemeente-samenleving, die nog veel minder sterk ontwikkeld is. Dáár moeten we meer mee aan de slag. 

De wethouder drukte ons nog op het hart dat naast energietransitie, ook het goed bij elkaar houden van de samenleving belangrijk is. Dat delen we. Wij energiecoöperaties hebben soms ook te maken met voor- en tegenstanders, met mensen "met grote afstand tot de energietransitie". We zijn intussen gewend om juist daar goed tijd en aandacht aan te schenken. En weten dat dat niet altijd makkelijk is. 

De vragen in de pubquiz waren ook niet allemaal even makkelijk. Naast inhoudelijk waren ze soms ook aardig ludiek, en het mooie was dat velen tegen hun eigen verwachting in soms gewoon erg fanatiek werden! Er was een winnaar, de prijs was een jaar gratis lidmaatschap van een aanwezige coöperatie naar keuze, we dronken en aten nog wat en spraken af dit vaker te doen. 

Dank aan Senna Maatoug voor tijd, aandacht en interesse, aan Annemarie en Hans van de gemeente en het secretariaat van de wethouder.