Gezellig groen!

Bijna dagelijks hoor je het op het nieuws en lees je het in de krant. De biodiversiteit gaat achteruit, het gaat niet goed met de vogels en de insecten. Tijd om er iets aan te doen. Geveltuintje, sedum op het dak, laten we onze stad Utrecht groener maken! We lossen het probleem er niet mee op, maar alle beetjes helpen.

De Schepenbuurt is een leuk voorbeeld. In juli hebben 6 mensen meegedaan aan een gezamenlijke inkoopactie groene daken. Rianne van Energie-U woont in de Schepenbuurt en wilde dit klusje wel op zich nemen. Contact met een bedrijf in Utrecht was al snel opgenomen, SedumWorld in dit geval.  Als je met elkaar sedum inkoopt, dan kun je besparen op transportkosten en dat kan zomaar oplopen tot 80-90 euro!

Er zijn afspraken gemaakt met SedumWorld, een bedrijf wat in Utrecht is gevestigd en de materialen opslaat in Bunnik. Hanneke van Sedumworld is op een warme maandagavond in juli langs gefietst, ze heeft precies uitgelegd welke opties er zijn en ze heeft de diverse schuren en daken bekeken. Hanneke weet precies hoeveel de verschillende daken kunnen dragen en wat er op het dak kan aan materiaal en sedum.

Er zijn verschillende keuzes die we konden maken, belangrijk is de hoeveelheid water die je wilt 'bergen' op je dak, of je zelf het sedum wilt leggen of dat je het laat doen en er is ook nog de mogelijkheid van sedum cassettes, die kun je als een puzzel in elkaar leggen. We hebben allemaal een andere optie gekozen, en dat maakte niets uit. 

Eind september is er op het centrale plein in de Schepenbuurt een aantal pallets gezet met daarop sedumcassettes (bakken met sedum die je in elkaar kan puzzelen) en rollen sedum en materialen om het sedum zelf te leggen. Wij hebben de materialen en sedum zelf verdeeld en iedereen heeft zijn eigen dak vol gelegd met de prachtige groene plantjes. 

De gemeente Utrecht geeft subsidie voor sedumdaken en je kunt het met elkaar aanvragen. De subsidie kan oplopen tot de helft van de kosten! Drie weken nadat we de sedum hebben aangelegd heeft Rianne subsidie aangevraagd voor de hele groep. Iedereen heeft een eigen documentje gemaakt met daarin foto's, de offerte, een afschrift van de betaling, de toestemming voor de subsidieaanvraag en een schets van het dak. En daarna is via digid de subsidieaanvraag gedaan.

Meer weten over de collectieve actie voor groene daken? Hier vind je meer.

Wil je meer weten over de subsidie voor groene daken? Hier vind je meer.

Wil je nu meer weten over subsidies, isoleren, groene daken of andere zaken? Kom vrijblijvend naar een van onze gratis workshops, die we wekelijks op donderdagavond organiseren. Hier lees je meer over de workshops. We zien je graag!

 

 

 

Doe mee met onze collectieve inkoop, en ga met je buren aan de slag met groene daken. Hulp nodig? Mail Rianne Bakker: rianne@energie-u.nl