Op woensdag 19 maart 2025 was het EnergieNetwerk Utrecht te gast in UCo. De gemeente Utrecht is initiatiefnemer van dit netwerk en organiseert er vier keer per jaar een bijeenkomst voor en mee. Deze keer ging het over “Meten is Weten in de Keten”. Sander Ekstijn was initiator van dit onderwerp. Zijn ziel en zaligheid liggen hierin.

Het EnergieNetwerk Utrecht begon in oktober 2018 onder de naam Stadsakkoord aardgasvrij, maar dat bleek te hoog gegrepen als ambitie. Sinds enkele jaren is het vooral een netwerk, waar kennis wordt gedeeld en ervaringen worden uitgewisseld. Tussen ROC, Stedin, installateurs, Rabobank, corporaties, gemeente, Eneco, Hogeschool, adviseurs, Energiefonds, Technotrend, en afhankelijk van het onderwerp diverse anderen. En dus mensen van Energie-U. Wij zijn vanaf het begin aanwezig.

Sander Ekstijn kreeg de gemeente zo ver “zijn onderwerp” tot thema van de bijeenkomst te nemen. Dat ging makkelijk, Sander is een graag geziene gast bij deze bijeenkomsten. Ook was het heel fijn om het netwerk bij UCo te ontvangen. Benjamin Boom van het bedrijf Except vertelde over het ontstaan van UCo. Bijzonder inspirerend. Maak maar eens een bloeiende bedrijvencommunity van een leegstaande oude fabriekshal!

Dietje van Eif van de gemeente die de bijeenkomsten leidt, vroeg Sander Willemsen om wat over Energie-U te vertellen. Daarmee stonden dus Sander & Sander voor de groep. De gemeente plakte er een dia van Buurman & Buurman achter.

Sander E kreeg de ruimte om een (klein) deel van zijn avonturen te vertellen. Eigen appartement aardgasvrij gemaakt en daarna nog wat energiezuiniger, met cijfers onderbouwd. Vooral vertelde hij over wat hij namens Energie-U meemaakt bij de vele huisbezoeken bij huurders van woningcorporaties. Bo-ex maakte jaren geleden als eerste corporatie gebruik van de kennis en ervaring van energieambassadeurs, voor de begeleiding van huurders die een nieuwe zeer energiezuinige huurwoning betrokken.

Want die woning is alleen energiezuinig als je ‘m ook energiebewust gebruikt! Dan moet je dus begrijpen wat alle knopjes doen. Sander (en andere energiecoaches) leggen het altijd geduldig uit. Ze lopen met de mensen het hele huis door, en treffen soms ook niet-aangesloten zonnepanelen aan of verkeerd ingestelde ventilatie. Zo haal je zelfs met prima gedrag je energiezuinigheid en je lage rekening nooit. De energiecoaches (ervaren energieambassadeurs) vertellen de missers en onhandigheden ook altijd aan de corporatie en hun aannemer.

Vervolgens kreeg Edwin van Kessel van het bedrijf BeNext het woord. Edwin is al jaren een goede bekende van Sander Ekstijn, via het meet- en uitlegwerk voor de woningcorporaties. BeNext levert energiebeheersystemen, waarmee zij zelf en de woningcorporaties over veel data beschikken. Daaruit vallen soms ook missers te halen. Zonnepanelen die ergens allemaal op 1 van de 3 fases in de stroomkabel zijn aangesloten, waardoor er eerder een te hoge belasting komt en ze uitvallen. En veel meer.

In groepen werd besproken hoe bewoners, woningeigenaren en installateurs elkaar beter kunnen helpen om missers te voorkomen en tot bewuster en zuiniger gebruik te komen. Geconstateerd werd onder meer dat de integrale verantwoordelijkheid vaak ontbreekt, zeker bij particuliere huishoudens. De warmtepomp-installateur installeert de warmtepomp zo goed mogelijk. Zonnepanelen idem. Misschien een laadpaal ook, hetzelfde. Wie zorgt ervoor dat het goed op elkaar is afgestemd, de bewoner? Die is meestal geen professioneel opdrachtgever. De netbeheerder? Die doet dit werk niet en mág ook niet veel meer doen dan netten beheren.
We moeten er met z’n allen dus voor zorgen dat bewoners meer weten. Daar willen we als Energie-U graag aan bijdragen. In het EnergieNetwerk Utrecht bespreken we met enkele partijen waaronder Stedin of we hier een project of dienst van kunnen maken.