Energiecoaches (weer) gezellig op bezoek bij bewoners in Rijnvliet

Sinds de start van de energiecoaches mochten we al bij 1000 nieuwbouw of renovatie woningen aanbellen. Met name bij nieuwbouw blijkt de interesse groot voor uitleg over alle nieuwe techniek die in de woning aanwezig is. Bij renovatie denken helaas nog teveel mensen; ik woon hier toch al jaren, hoeveel anders kan het dan nu zijn…

Het laatste project bracht ons weer terug bij de start namelijk in Rijnvliet! Wel indrukwekkend veel huizen en fasen later. Bo-Ex bouwde hier weer 35 mooie nieuwe woningen en 26 appartementen. De bewoners kregen afgelopen zomer de sleutel, dus dit voorjaar was een goede tijd voor bezoeken van de energiecoach. Tussen de huurder en verhuurder zijn voor de woningen onderling “prestaties” afgesproken die vastliggen in een zogenaamde “Energie Prestatie Vergoeding (=EPV)”. Vooraf is bedacht & berekend welke prestatie deze woning gaat leveren met opwek en verwacht gebruik. Als de bewoners zich houden aan de spelregels met hun gedrag voor verwarmen, ventileren, douchen en huishoudelijk gebruik is hun aanvullende energienota bijna nul (zeker in kWh met €’s steeds lastiger). Met een APP kunnen ze hun prestaties op de voet volgen. Groene grafieken – lekker bezig. Rode grafieken – oeps wat ben ik aan het doen / kan dat beter / hoe bereik ik dat.


Vanaf de oplevering lopen de grafieken al mee, maar de meeste bewoners hebben de APP nog niet op hun telefoon. De enkeling die het wel voor elkaar heeft wil graag uitleg over wat ze nu eigenlijk zien. Deze APP bevat veel meer details dan die van je energieleverancier vanwege extra meters of sensoren in de woning speciaal om juist die “prestatie” goed te kunnen meten. Als energiecoach zien wij vaak heel snel bepaalde patronen, vreemde pieken of dalen. Op die manier kunnen we de bewoner ook heel gericht bevragen of er iets speciaals was op die tijdstippen. Mochten ze het toch niet meer weten kun je ze vragen er volgende keer op te letten als ze het zelf weer zien optreden.
De uitschieters bij deze bezoek ronde waren bewoners die in een veranda elektrische vloerverwarming hadden laten aanleggen die ze in de winter 24uur/dag aan hadden (en dat nu zeker niet meer gaan doen). Een woning waar de zonnepanelen de afgelopen maanden veel minder dan wat alle buren hadden opgewekt als opbrengst hadden. Plus een woning waar de balansventilatie stekker er al maanden uit lag (bij het klussen uitgetrokken en niet meer ingestoken). Bij anderen moesten eigenlijk standaard de filters van de ventilatie worden uitgezogen (oranje/rood lampje).
De bewoners zijn blij verrast hoeveel er over de woning, de installaties en het juiste gedrag te vertellen valt. En de anderhalf uur zo voorbij zijn en ze enorm veel wijzer geworden zijn en ook weten hoe ze het de afgelopen maanden zelf hebben gedaan of wat ze nu beter kunnen doen! Ze krijgen ook flink wat tips over wanneer is het handig om energie te gebruiken, is de afzuigkap goed ingesteld voor de correcte afzuiging, kennen ze de P of B bij inductie, de vloerverwarming gaat in de zomer koelen (in plaats van verwarmen), moest de boiler op LUXE staan, het juiste gebruik van kranen en vooral hou ramen en deuren zoveel mogelijk dicht (zowel in de winter als in de zomer). Bewoners moeten verder weten dat het binnenklimaat uitstekend is met goede ventilatie en dat warm tapwater tegenwoordig de meeste energie kost (echt niet meer de verwarming of zelfs de koeling).
Wij komen juist minimaal een half jaar nadat ze de sleutel hebben gekregen bij nieuwbouw, omdat iedereen eerst veel te druk is met klussen, verhuizen en wennen. Er moet juist wat rust zijn voordat er tijd is voor “energie”. Bij renovatie kan het vaak wat sneller na de oplevering omdat mensen hun spullen kunnen laten staan en alleen maar een tijdje ergens gaan logeren.
Hopelijk gaan meer woningcorporaties zo hun woningen opleveren (ook zonder EPV), maar ook vast een oproep aan ontwikkelaars die op grote schaal nieuwbouw verkopen. Doe dit met een goede uitleg voor optimaal gebruik van complexe installaties en zo laag mogelijke energienota. Dat is steeds belangrijker in deze (energie)transitie!