Momenteel is alles wat de klok slaat in energietransitieland: energiearmoede. Je kunt veel subsidies binnenhalen op het onderwerp. Alle energiecoöperaties zijn er druk mee. Gemeenten krijgen geld van het rijk om energiearmoede tegen te gaan. Er zijn zelfs podcasts over energiearmoede zag ik. Sinds een paar maanden luister ik me helemaal suf s. En ik heb deze ook beluisterd. Interesting! (al luister ik eigenlijk liever naar Gijs Groenteman, the history of Egypt of naar de Cocaïne Maffia.
Laatst heb ik een webinar van Hoom bijgewoond over energiearmoede, Ik ben geen lid van Hoom, maar Hoom is tegenwoordig onderdeel van EnergieSamen en daar ben ik wel lid van. Dus ik mocht ook komen. Er waren een stuk of 20 EnergieCoaches met mij ingelogd (bij Hoom heten de EnergieAmbassadeurs EnergieCoaches). En al die EnergieCoaches waren verwikkeld in het regelen en het knippen en plakken van radiatorfolie en tochtstrips. En daar hebben ze prachtige namen aan gegeven: EnergieRegisseurs en EnergieConciërges. Maar daar hield de energiearmoede aanpak ook wel op.
Energie-U heeft afgelopen maanden ook acties gehouden bij voedselbanken in Rivierenwijk, Lunetten en Kanaleneiland en daar meer dan honderd LED lampen, radiatorfolie, tochtstrips weggegeven. Afhankelijk van de hoogte van de energierekeningen van de ontvangers zijn daarmeevast wel enkele euro's tot tientallen euro's bespaard. En dat is fijn. Maar daarmee zijn we er nog lang niet. Want energiearmoede is een veel groter probleem. Althans dat lees ik. Ik heb zelf nog nooit iets met armoede te maken gehad. Ik ben dan wel niet van de 7 vinkjes van Joris Luyendijk-ik kom niet verder dan 5- maar ik ben nooit dichterbij armoede geweest dan die Interrail zomerdag in Oostenrijk in 1988: mijn geld was op en ik nog enkele uren doorbrengen in Wenen. Mijn vriendin Irene en ik moesten de hele dag doen met 1 hamburger van McDonald's.
Ik denk wel dat een deel van de oplossing is: kennismaken en praten met de mensen die met energiearmoede te maken hebben. Komende zomer gaat Energie-U aan de slag met energiearmoede voor het IRIS project. Het gaat over zonnestroom en energiearmoede. Ik hou je op de hoogte!
Even een lesje energiearmoede: (wikipedia)
Een huishouden wordt in het VK als energiearm beschouwd als het meer dan tien procent van zijn netto-inkomen moet besteden aan de inkoop van energie om 21 graden Celsius in de woonkamer en 18°C in de overige kamers te garanderen.
In oktober 2021 concludeerde de onderzoeksorganisatie Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit 2019 dat van de ruim 6,1 miljoen huishoudens er 550.000 Nederlandse huishoudens leven in energiearmoede. Zij hebben een hoge energierekening, meestal een slecht geïsoleerd huis en een laag inkomen.