Op vrijdagmiddag 18 oktober 2024 vond de feestelijke opening plaats van alweer het twaalfde Buurtstroomproject. Er liggen nu zonnepanelen op de daken van VVE-gebouw Pax, aan het Merwedekanaal, tussen Rivierenwijk en Kanaleneiland.
Het initiatief komt uit de VVE. Hans de Jong vertelt: “Tweeëneenhalf jaar geleden keek ik weer eens naar buiten en zag een groot leeg dak. Daar kunnen panelen liggen! Dus ik ging naar de ALV van onze VVE. Die is niet drukbezocht, er waren tien mensen, en alle tien vonden ze het een goed idee om een commissie duurzaamheid op te richten. De volgende vraag is wie er in die commissie gingen zitten. Daar bleek ik de enige kandidaat voor. Wel makkelijk besluiten nemen..!”
Hans ging aan de slag, zocht vanalles uit en sprak veel partijen. Na een jaar kwam hij in contact met Buurtstroom, in de persoon van Minne Sytsema. Dat is nu anderhalf jaar geleden. “Ik trof een vrij jong dak aan, of eigenlijk twee: hoogbouw en laagbouw. De laagbouw bleek erg geschikt voor Buurtstroom, het hoge voor de VVE.”
“Anderhalf jaar is voor ons razendsnel,” zegt Rama Jagerman, voorzitter van de energiecoöperatie Buurtstroom. “Maar ik snap ook dat Hans zijn tweeëneenhalf jaar soms best lang vond duren. Je komt vaak kleine en grote hobbels tegen en die moet je dan toch maar steeds zien te overwinnen. Gelukkig heeft Buurtstroom veel ervaring.”
Buurtstroom is in 2016 opgericht door Energie-U, specifiek voor dit type zonnestroomprojecten. Buurtbewoners brengen het investeringsgeld bij elkaar, Buurtstroom regelt het contract met de dakeigenaar, geeft een installateur een opdracht en wordt eigenaar van panelensysteem, de elektriciteit en de inkomsten uit stroomverkoop. Uit die inkomsten betaalt Buurtstroom de deelnemers ieder jaar een bedrag, vijftien jaar lang.
Ook wethouder Lot van Hooijdonk was van de partij. Ze opende ook de eerste Buurtstroomcentrales in 2017 en 2018. “Goed om te zien dat dit allemaal goed doorgaat. Ik ben heel blij met met deze lokale acties. Ik herinner me de eerste nog, bij kringloopwinkel De Arm. Nu dus via een samenwerking tussen een coöperatie en een VVE. Weer nieuwe mogelijkheden, ook goed om te merken, dat jullie bepaald niet stilstaan. Veel dank voor al het goede werk, en zet het voort!"
Het Buurtstroomproject bij Pax is een nieuw type: dit is een combinatie tussen Buurtstroom en de VVE. Een kwart van de panelen en van de stroom is voor de VVE, voor haar algemene stroomverbruik (lift, verlichting algemene ruimtes). De rest is van Buurtstroom, via mensen die in Pax wonen en ook mensen die in de buurt ervan wonen.
Minne Sytsema: “Nu dit hier is gelukt, zien we meer mogelijkheden voor dit type project. Er zijn in Utrecht veel gemengde VVE’s, dus VVE’s met een deel corporatiebezit. Veel ervan hebben een dak dat groot genoeg is en waar nog veel ruimte op ligt. Kom maar door, wij staan klaar!”
Kijk op de website van Buurtstroom voor informatie over de andere elf Buurtstroomcentrales en voor informatie over hoe je zelf zo'n project kan starten in je buurt en met je buurtgenoten.
Op de foto zie je Minne en Jamal op het moment waarop zeker is dat dit Buurtstroomproject doorgaat. Ze hebben er hard voor gewerkt, iets lekkers was zeker op zijn plaats.