De thuisbatterij is de afgelopen maand misschien wel het meest besproken onderwerp onder mensen die met de huiselijke energietransitie bezig zijn. Sommigen denken er al lang aan, omdat ze veel zonnepanelen hebben en een warmtepomp en hun productie en consumptie van elektriciteit niet gelijk lopen. Anderen beginnen net met nadenken, omdat ze een folder van een aanbieder op de deurmat zagen liggen.
Bij Energie-U zitten veel Utrechters met veel kennis en ervaring. Ook zij spreken veel over de thuisbatterij. Op basis daarvan geven we hier de nodige inzichten weer. Met als doel dat jullie, lezers, beter geïnformeerd verder kunnen. Energie-U zegt dus niet dat een thuisbatterij geweldig is. Ook niet dat je het niet moet doen. Wel dat je je goed moet laten informeren zodat je een goede keuze maakt.
Het klinkt logisch, zeker nu het salderen van eigen zonnestroom gaat stoppen: bewaar je overproductie aan zonnestroom in een batterij, dan hoef je op een later moment minder stroom in te kopen. Als je alleen dat doet, is er nauwelijks bezwaar tegen een thuisbatterij.
Alleen: zo’n batterij is niet goedkoop, dus als je ‘m aanschaft, kan je ervoor kiezen om zelf te gaan 'handelen' op de energiemarkt. Veel leveranciers van thuisbatterijen bieden deze service en verkopen het zelfs als verdienmodel. Handelen is snel technisch, maar in de basis koop (laden) en verkoop (ontladen) je electriciteit. Over hoeveel je zo kunt verdienen en hoelang je dit nog zo kunt doen is nog veel onzekerheid.
Naast vraag en aanbod van elektriciteit, is er nog een factor: de netcapaciteit. Oftewel de dikte van de kabels (en transformatoren, en onderstations en de rest van het elektriciteitssysteem, tot aan de hoogspanningskabels aan toe). Als je de vraag vergroot op een moment waarop het elektriciteitsnet al druk wordt gebruikt, kan het zijn dat de stroomvoorziening van de straat onder druk komt te staan. Netbeheerders houden daar niet van. Die willen voorspelbaarheid.
Maar: netbeheerders kunnen nu niets doen tegen het plaatsen van thuisbatterijen, en ze hebben ook geen mogelijkheid om zelf de aansturing van de batterij over te nemen. Als ze dat wel kunnen, kiezen zij wanneer een batterij laadt of ontlaadt. Zo voorkomen ze te grote druk op het stroomnet. Er wordt wel gewerkt aan regelgeving om netbeheerders meer mogelijkheden te geven.
Ook is het zo dat het stroomnet, zeker dat in Utrecht, op veel plekken “vol zit”. Hoewel: het grootste deel van de tijd is dat níet zo. Een andere belangrijke nuance is de richting van de stroom: soms zit de levering vol (als alle zonnepanelen leveren en niemand thuis veel stroom gebruikt), soms zit het onttrekken vol. En dan heb je ook nog verschil in het laagspanningsnet naar de huizen en het middenspanningsnet op wijkniveau. Het ene net kan wel vol zitten en het andere niet.
Op dit moment mag alles nog. En: alles kan ook nog, voor kleinverbruikers. Wel kunnen er dus gevolgen zijn verderop. Ook er komt regelgeving die netbeheerders in staat stelt om het net beter te beheersen. En er zijn bij Energie-U veel mensen die hier veel van weten. Als je met iemand wil sparren, neem contact met ons op via info@energie-u.nl.
Er zijn ook af en toe informatiebijeenkomsten. Het Zuilens EnergieTeam hield hier op 18 september een sessie over. Energie-U heeft op 24 oktober een online informatiesessie hierover. Laat ons weten als je hieraan wil deelnemen.
Milieucentraal heeft veel informatie: Thuisbatterij: zonne-energie opslaan | Milieu Centraal
Ook Klimaatbureau HIER heeft alles op een rij gezet: Thuisbatterijen: zijn ze de investering waard? | HIER
Mensen die meer diepgang zoeken kunnen natuurlijk altijd bij Tweakers terecht.