Zonnestroom is voor huurders niet alleen een haalbare optie, het kan zelfs een winstgevende onderneming zijn, zo laat het voorbeeld van Michel Post zien. Hij is trotse eigenaar van een gestaag groeiend aantal zonnepanelen op het dak van zijn bovenwoning in het recentelijk gerenoveerde complex aan de Surinamestraat in Lombok. Maar daarnaast probeert de secretaris van de bewonersvereniging van het huurcomplex ook zijn medebewoners te mobiliseren om het hele complex van zonnestroom te voorzien.
Pionieren
Post’s avontuur met zonnestroom begon in 2001. Hij schafte toen zes panelen aan voor zesduizend gulden dankzij een actie van Greenpeace. Daarmee wekte hij zo’n kwart van zijn elektriciteit op. Maar daarmee was voor hem de kous nog niet af. Post: ‘Niet zo lang daarna kwam REMU met een aanbod en heb ik nog vier panelen gekocht voor in totaal 500 euro. Daarmee kon ik toen 65% van mijn stroom opwekken. Een paar jaar later kwam REMU met een subsidieregeling waarmee de prijs van nog weer extra panelen volledig werd vergoed. Maar het was wel een kwestie van ‘op is op’. Op dit moment heb ik 26 zonnepanelen in totaal, voorzien van diverse omvormers.’
Winstgevend
Vijftien jaar en een renovatieronde verder heeft het zonnestroom-avontuur Post geen windeieren gelegd. Post: ‘Ik heb ondertussen niet alleen de kosten eruit, maar verdien ook op mijn investering. Met een opbrengst van 2800 kWh per jaar, verrekend met mijn eigen stroomverbruik en belastingvoordeel houd ik er netto zo’n 375 euro op jaarbasis aan over.’
In de zomer van 2016 heeft hij het aardgas laten afsluiten. Sindsdien wordt er gekookt op inductie en is het vat van de zonneboiler voorzien van een elektrisch element van 400 Watt voor naverwarming van het water tot 65 graden. De verwarming bestaat momenteel uit twee elektrische kachels. Die worden deze winter vervangen door een lucht/lucht warmtepomp (een mono of duo split inverter). Het stroomgebruik zal daardoor z’n 1800 kWh toenemen en daarom plaatst hij er eind 2016 nog 14 panelen van 240 Wattpiek bij. Er is dan niet alleen genoeg stroom voor het huis én de warmtepomp, maar ook nog genoeg om te verkopen. De woning moet namelijk niet alleen 0 op Meter worden maar ‘energie positief’. Michel vind dat woningen (en ook kassen) per saldo energie moeten leveren aan sectoren die minder ruim bedeeld zijn met ruimte. Bo-Ex ondersteunt de huurder omdat Bo-Ex ervaring op wil doen met All Electric woningen.
Huurdersinitiatief
Inmiddels heeft Post, een idealist in hart en nieren, grootse plannen om zijn hele complex ertoe aan te zetten om te investeren in zonnestroom. Over de verschillende opties liet hij zich adviseren door Energie-U. Volgens de enquêtes die hij in de zomer van 2016 heeft afgenomen staan de meeste van zijn medehuurders positief tegenover het initiatief.
Bo-Ex
Bo-Ex is ondertussen ook zelf bezig met een plan om panelen op de daken van haar complexen te leggen en heeft aangegeven dat het complex aan de Surinamestraat in principe daar ook voor geschikt zou zijn. Na het aanbod van Bo-Ex zal worden bekeken welke aanpak voor de huurders het meest aantrekkelijk is.