Energie-U stond in juni 2015 aan de wieg van een landelijk primeur: het allereerste studentenhuis met zonnepanelen op het dak aan de Utrechtse Johan de Wittstraat. Student en initiatiefnemer Joost de Kruif wilde zonnepanelen op zijn dak. Duurzaamheid én besparen op je energierekening: hoe mooi kan het zijn?
Juridische aanpak
Het nobele initiatief bleek in de praktijk overigens nog knap lastig te realiseren, omdat de huidige woningwetgeving niet in een dergelijke situatie voorziet. In het kader van de Zelf Aangebrachte Voorzieningen (ZAV) zou de huurder, in dit geval de student, eenmaal aangebrachte zonnepanelen bij een verhuizing moeten verwijderen. Ook voor de verhuurder, de SSH, was het een lastig project, omdat ze de aankoop van zonnepanelen en de daarmee samenhangende, lagere energierekening niet met de huur mogen verrekenen.
Energie-U voorzag De Kruif van nuttige adviezen over onder meer de juiste juridische aanpak. De Kruif: ‘Uiteindelijk heb ik, met behulp van een huisgenote die rechten studeerde, een overeenkomst opgesteld met een zogenaamde ‘kettingbeding’. Dit houdt in dat nieuwe bewoners zich moeten committeren aan de panelen, ze mogen ze niet verwijderen of beschadigen.’ Maar De Kruif blijft eigenaar en daarmee verantwoordelijk voor eventueel onderhoud.
Eigen energie opwekken
Een jaar na dato liggen de zonnepanelen, acht stuks in totaal met een jaaropbrengst van 1500 kWh, er zelfs op een ietwat sombere dag in juni goed bij. De Kruif: ‘Wij hebben een elektriciteitsrekening van 375 euro op jaarbasis. De zonnepanelen zorgen voor ongeveer 40 procent van het totale elektriciteitsverbruik van mij en mijn zes huisgenoten. De resterende 60 procent nemen we af van Eneco.‘
Idealisme plus financieel voordeel
Potentiële nieuwe huisgenoten worden tegenwoordig speciaal aangetrokken tot deze, duurzame manier van energie opwekken. De Kruif, destijds student Humanistiek maar inmiddels afgestudeerd, woont er ook nog steeds, al zal hij, nu hij student-af is, wellicht moeten verhuizen. Dan zal hij zijn acht zonnepanelen ter waarde van drieduizend euro moeten achterlaten. Maar naast idealistische motieven zal zijn investering zich in de loop der jaren ook terugverdienen. De Kruif: ‘Op het contract met de leverancier van de panelen zit een garantie van 10 jaar, op de installatie zelfs 12 jaar, terwijl de terugverdientijd van de panelen maar 8 jaar is. Dat betekent dat mijn zonnepanelen, die een verwachte levensduur van 25 jaar hebben, in de toekomst zelfs geld zullen opleveren.’