Buurtstroom in Hoograven
Op 1 juli is de intentieverklaring ondertekend voor Buurtstroom in Hoograven bij kringloopcentrum de A.R.M. (Verlengde Hoogravenseweg) voor ca. 300 zonnepanelen. Een goede reden om bij de initiatiefnemer van dit project, tevens actief Energie Ambassadeur, Ad de Regt langs te gaan.
Duurzame klusser
Bij binnenkomst wordt meteen duidelijk dat we te maken hebben met een duurzame klusser. Op het moment is hij bezig met een convector, waar een zelfgemaakte radiatorventilater op gezet zal worden. Hiermee zal de temperatuur van zijn CV omlaag gebracht kunnen worden naar minder dan 60 ºC, waardoor de ketel een echt hoog rendement behaalt.
Daarnaast is het huis uit 1904 waar mogelijk extra geïsoleerd: vloer, muren, dak. Hij heeft zelfs een plekje op het lastige dak gevonden voor sedum en zonnepanelen. Niet alleen op het gebied van zijn eigen woning is hij duurzaam, hij is ook actief in Hoograven Duurzaam!. Zijn maatschappelijke betrokkenheid reikt verder, hij begeleidt onder andere ook vluchtelingen.
Hoograven Duurzaam
Als je met Ad spreekt, merk je gelijk dat hij positief in het leven staat. Hij is geen doemdenker, wel bewust van zijn eigen handelen. Als je energiebesparing en duurzaamheid een interessant onderwerp vindt, waar begin je dan? “Bij jezelf”, zegt Ad, “in de buurt, waar je directe invloed op kunt hebben.” Met dat idee heeft hij in 2012 met een aantal buurtbewoners Hoograven Duurzaam! opgericht. Ieder half jaar nemen ze een nieuw duurzaam thema om de wijkbewoners over te informeren.
“Je begint met het laaghangende fruit. Onze eerste informatieavond was in maart 2012 en ging over zonnepanelen op je eigen dak.” Tot vreugde van de initiatiefnemers was deze avond druk bezocht; meer dan 120 mensen. Daarna volgden avonden over sedumdaken, isoleren, warmtescans, auto's delen, etc. Samenvattend kun je zeggen dat Hoograven Duurzaam! een heel actieve club is. Begin dit jaar werd er nagedacht over een andere manier van contact zoeken met de buurt, een andere doelgroep aan te boren, aangezien de meest geïnteresseerden via informatieavonden al bereikt zijn.
Initiatiefnemer voor Buurtstroom
Met het bericht dat de 'Regeling Verlaagd Tarief Energiebelasting' voor collectieve opwekking van energie die per 1-1-2016 van kracht is gegaan had Ad met Hoograven Duurzaam! het onderwerp van dit jaar gevonden: Buurtstroom, zoals dat bij Energie-U heet. Op een groot dak in de wijk of aangrenzend gebied (postcode-afhankelijk) met andere wijkbewoners samen veel zonnepanelen leggen voor eigen gebruik. Energie-U begeleidt het proces van Ad. Wat is er volgens Ad nodig om initiatief te nemen voor een Buurtstroom project? “Gewoon aanbellen”. Drie leden van Hoograven Duurzaam! hadden alle drie een onderneming uitgekozen om te vragen of ze geïnteresseerd zijn in het Buurtstroomproject en Ad had beet! Bij kringloopwinkel de A.R.M. aan de Verlengde Hoogravenseweg, op steenworp afstand van zijn woning, hebben ze positief gereageerd op zijn verzoek. Op 1 juli is de intentieverklaring getekend.
[caption id="attachment_2575" align="alignnone" width="750"] V.l.n.r. Sander Willemsen (Energie-U), Jan Jonkers (de ARM), Ad de Regt (Hoograven Duurzaam!) en Sjon Schenk (de ARM).[/caption]
Loop van project Buurtstroom
Energie-U begeleidt HoogravenDuurzaam! met hun buurtstroomproject. “Wij zorgen voor de link met de wijk en Energie-U voor de kennis.” zegt Ad. “Het is prettig om samen met Floris Bruning van Energie-U bij de A.R.M. aan tafel te zitten. Zo stralen we professionaliteit uit en wordt er vertrouwen opgebouwd.
Ook ontdekte Floris in het eerste gesprek dat de A.R.M. duizenden euro’s per jaar kan besparen door vijf elektriciteitsmeters samen te voegen en zo grootverbruiker te worden. Kijk, zo’n tip doet wonderen. Energie-U zorgt er verder voor dat door wordt gerekend hoeveel panelen er geplaatst kunnen worden. Floris heeft een schema opgesteld over welke stappen doorlopen moeten worden om het project succesvol te maken. Dit is erg handig. Ook gaat de administratie van de coöperatie via Energie-U, waardoor deze ook op lange termijn is veiliggesteld. Wij als Hoograven Duurzaam! zorgen voor het contact met de gebouwbeheerder, de wijk en het folderen.”
Het contact met Energie-U wordt als zinvol en prettig ervaren. Ad stelt dat “het project alleen kan slagen als Energie-U het professioneel ondersteunt. Tot nu toe gaat dit heel goed. Er wordt duidelijk gecommuniceerd over de aanwezige en benodigde informatie en welke afspraken er zijn gemaakt.” Naar verwachting worden eind dit jaar of begin 2017 de panelen gelegd. Vanuit de wijk is er al veel interesse getoond: maar liefst 51 bewoners hebben zich reeds gemeld. Hieruit blijkt dat Hoograven Duurzaam! met Buurtstroom wederom een succesvol, duurzaam en lokaal project weet op te zetten.
Meer weten over Buurtstroom? Kijk op www.energie-u.nl/buurtstroom.