Draait Utrecht in 2050 volledig op de zon? Of juist op waterstof? Speelt biomassa dan nog een rol, is geothermie de warmtebron van Utrecht geworden? En van wie ís de energieopwekking dan?
PRIJSVRAAG - Rond dit evenement organiseert Energie-U een prijsvraag. Kijk snel hoe je kunt meedoen en wat er te winnen valt: meer info over de prijsvraag.
Utrecht over 30 jaar
Hierover organiseert Energie-U op donderdag 20 juni een bijeenkomst. Het gebouw ANNE, thuishonk van Energie-U en “clubhuis” van duurzaam Utrecht, is dan een avond lang een universiteit. Je kunt er colleges volgen bij de deskundigste mensen die we konden vinden! Na de twee rondes met colleges komen we plenair bij elkaar om met professor Gert Jan Kramer te bespreken wat voor Utrecht nou zinnige eindbeelden zijn.
We zijn als Energie-U al sinds 2010 bezig met de Utrechtse energietransitie. Zonnepanelen in het klein en in het groot, windmolens, isolatie en andere besparing. Sinds 2016 gaat het ook over de verwarming. Over warmte. Warmtepompen, stadsverwarming. We houden daar informatiebijeenkomsten over, fietstochten, verdiepingsavonden. Allemaal nuttige informatie voor de vragen van nu.
Soms willen we ook even vooruitkijken. Uitzoomen. Het dagelijkse gekrakeel even ontstijgen. Stel nou dat we vanuit de toekomst terug kunnen blikken naar nu. Als we zouden weten dat straks heel Nederland draait op waterstof, dan moeten we de gasnetten (de goede dan) niet weghalen. Of als geothermie straks de grote warmtebron blijkt te zijn, dan kunnen we prima nu overal warmtenetten gaan aanleggen. Lees ook: "Hoe voorzien we Utrecht in 2050 van energie?"
Deskundigen over de toekomst
We hebben nog veel te leren. Heel veel. Dat doen we via een grote Collegereeks, waar de avond van 20 juni een hele belangrijke in is. We doen dat met partners. Robin Berg komt vertellen over de mogelijkheden van uitwisseling van energie. Die van nu zien we overal op straat. Wat zijn de perspectieven voor straks?
Maurice Hanegraaf van het consortium dat werkt aan geothermie rondom Utrecht, vertelt over de kansen van heet water diep uit de ondergrond. Atse Louwen van de Universiteit Utrecht leert ons over de perspectieven van zonne-energie. Zijn die echt zo groot dat heel Utrecht er het hele jaar dag en nacht van kan genieten? Dat zou wel heel gaaf zijn toch!
Joost Brinkman van Rijne Energie bespreekt met de zaal wat het betekent als we met z’n allen straks eigenaar zijn van al die nieuwe energievoorzieningen. Hoe gaaf zou dat zijn! Of kent het ook nadelen?
Professor Martin Junginger weet alles van biomassa als bron voor energieopwekking. Hij deelt die kennis met ons! Wat moeten we nou vinden van de BioWarmte-Installatie van Eneco op Lage Weide, van de pelletkachel in ANNE? Is er naast hout ook andere biomassa, hoe komen we daaraan en hoe geweldig is dat dan?
Voor het plenaire slot van de avond (en begin van de collegereeks die we met z’n allen ingaan) hebben we Gert Jan Kramer. Hoogleraar duurzame energiesystemen aan de Universiteit Utrecht. Beoordelaar van de Klimaatakkoord-doorrekeningen. De meest deskundige man die we konden vinden. Eerder dit jaar werd hij door dagblad Trouw geïnterviewd. Hij komt ons ook bijpraten over waterstof.
Leren over Utrechtse energietransitie?
We zijn er reuze trots op we al deze mensen bereid hebben gevonden om ons allemaal verder op te leiden in de Utrechtse energietransitie. In onze energietransitie. Uitgebreide programma-info vind je hier. Als je bij deze bijzondere activiteit in de Duurzame Week wil zijn, moet je een kaartje kopen. De kosten hebben we beperkt kunnen houden, op € 7,50. Kaarten zijn te bestellen via Eventbrite.nl. Wanneer? Donderdag 20 juni, 19.00 aanvang, 22.00 einde. Waar? In ANNE Veemarktplein 41, nabij de Jaarbeurs.
Prijsvraag: "Hoe ziet jouw 2050 eruit?"
Rond dit evenement organiseert Energie-U een prijsvraag. Kijk snel hoe je kunt meedoen en wat er te winnen valt: meer info over de prijsvraag.