Alles over “Zonnepark Meijewetering”, een groots project van Energie-U om zonnestroom op te wekken in Leidsche Rijn, lees je hier. Daar kun je lezen over de locatie, de initiatiefnemers, betrokken partijen en hoe jij kunt deelnemen. Hieronder lees je hoe ver we inmiddels zijn.
Eerste zonneveld van Utrecht?
Op 22 november 2019 koos Energie-U ervoor om de omgevingsvergunning aan te gaan vragen voor het zonnepark Meijewetering. Dit is nog altijd de grote kanshebber om het eerste zonneveld van Utrecht te worden. Nog enkele onderzoeken te doen maar we gaan ervoor!
De buurman met de prachtige naam Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden wil meedoen met panelen op de waterplas naast het veld. Studenten van de Hogeschool Utrecht gaan ontwerptechnisch aan de slag. De eigenaren van de vele leidingen in de grond onder de toekomstige zonnepanelen raken hun begrijpelijke koudwatervrees langzaam kwijt. Nodig is nog een goed elektrisch ontwerp. Er liggen namelijk dikke waterleidingen onder het veld en die moeten kathodisch goed beschermd zijn. Mensen die wel LTS-zwakstroom hebben gedaan begrijpen dit waarschijnlijk heel goed. Al kunnen we ons iets voorstellen bij de zorgen. Als er een groot waterbad ontstaat wil je niet ook elektrische lading in de buurt hebben.
Interview
Naast Waternet heeft ook de voorheen Goddelijke Gasunie hier dikke buizen liggen. Om in noodgevallen bij de leidingen te kunnen, worden de zonnepanelen op verrijdbare karren gezet. Laatst was er weer een verplaatsingstest in Nijmegen waar die dingen al staan. Iedereen was tevreden. Onze reporter Erzsó was ter plekke om verslag te doen. Het interview kun je hier lezen.
Toekomst
De gemeente werkt goed mee bij dit project ondanks dat het beperkte “opschalingsperspectief" want zo rijk aan vrije velden is Utrecht niet en woningbouw heeft momenteel bijna overal de voorkeur. Bij het verplaatsbare zonnepark in Nijmegen is ook Energiebedrijf Engie betrokken en dat ziet het opschalingsperspectief wél: in heel Nederland zijn overal groenstroken waar niks op mag omdat er veel onder ligt. Die zijn ideaal voor verplaatsbare zonnepanelen, vanzelfsprekend met goede kathodische bescherming. We verwachten omstreeks februari 2020 de omgevingsvergunning aan te gaan vragen. Dit mooie innovatieproject volgen kan hier.