“2016 is het Jaar van de Verwarming,” zei iemand bij Energie-U eind 2015. Waterzijdig inregelen was toen nog onder de aandacht, de stadsverwarming kwam opzetten en de landelijke subsidieregeling voor zonneboilers en warmtepompen was net aangekondigd. Genoeg aanleiding om na de elektriciteitskant van de Utrechtse energietransitie en de besparingskant, ook de warmtekant eens goed onder de aandacht te krijgen.
Bespaarbieb of Buurtstroom?
“Wat wordt het woord van het jaar 2016,” vroegen we in januari 2016, “Bespaarbieb of Buurtstroom?” Beide kwamen toen vers opzetten. Beide hebben zich dit jaar goed gemanifesteerd. De Bespaarbieb is niet meer weg te denken uit de zaterdagse bibliotheek op de Oudegracht. Een moeder vertelde laatst dat haar zoontje had gezegd dat de boeken op waren. “We moeten weer naar de bespaarbieb, mama.”
Aan Buurtstroom is het hele jaar hard gewerkt, met als gevolg dat onlangs in Hoograven-Zuid, bij De A.R.M., het eerst project “open ging”. Veel buurtbewoners leggen geld in om op het dak van de kringloopwinkel zonnepanelen te krijgen waar ze thuis van profiteren. Het tweede project komt eraan, de lijst erna vult zich.
De grote hit van 2016
Er gebeurden in 2016 ook dingen die we niet precies voorspeld of aangevoeld hadden. Hoewel. Al in januari merkten we dat er iets in de lucht hing. Vanaf december 2015 ongeveer kwam er iedere week wel een lid of bijna-lid zich melden met het simpele aanbod “Hier ben ik, ik wil wat doen, wat ligt er?”. Ook meldde zich toen iedere week wel een VVE, huurdersgroep of maatschappelijke instelling die zonnepanelen op het grote dak wilde.
De gemeente publiceerde een kaart met plekken waar zonnepanelen op de grond geplaatst kunnen worden, aan infrastructuur of boven auto’s, op parkeerplaatsen. Met de eerste van die kansen zijn we nu concreet bezig. We vonden de Rabobank als partner voor buurtstroom en voor woningverduurzaming. De informatieavonden over isolatie, zonneboilers, groene daken en warmtepompen (vooral die) sloegen enorm aan. Robin Berg bleef aan de wegen timmeren, nu met elektrische deelauto’s. Ons team groeide voort zodat we al deze kansen ook goed konden benutten.
Stadsverwarming, maatschappelijk onderwerp
Misschien is de stadsverwarming toch de grote hit van energie in Utrecht in 2016 geworden. Buurtstroom, ons VVE-(net)werk, de Bespaarbieb, de warmtepompen, daaraan is keihard gebouwd en 2017 gaat echt een supermooi jaar worden. De stadsverwarming laten we de eer van 2016. Dat enorme en oude systeem bleek ineens van “afspraak tussen deskundigen” een maatschappelijk onderwerp geworden, waar ook, of juist, amateurs over meepraatten. Ze voerden zelfs het hoogste woord.
Nou is Stadsverwarming misschien geen heel mooi woord (meer). Stadsverarming is als woord ook niet heel fraai. Een begrip werd het wel, in 2016. Een begrip dat liet zien dat de maatschappij zich nadrukkelijk meldde bij het loket Energietransitie. Met een trommel, en met een zaag, en het nodige ongenoegen bij Eneco en gemeente tot gevolg. De energietransitie is van burgers en dat zullen we (en “ze”) weten ook!
Individuele burgers verlieten het collectieve warmtesysteem. Ze redden zichzelf, met een elektrische warmtepomp in huis die draait op stroom van het eigen dak. Alleen het elektriciteitsnet is nog nodig. Ook een collectief systeem, maar onder aanvaardbare condities.
Tegelijkertijd zien we met Buurtstroom ook dat mensen nieuwe collectieve systemen maken: samen elektriciteit opwekken in eigen buurt, voor eigen profijt. Een mooie vorm van buurtverrijking.
Doen: 28 januari Open Energie-U dag
En we zien dat veel mensen die in Utrecht met energie bezig zijn, Energie-U vinden. Als partner, als loket, als eerstelijns-hulpdienst. Als lid. Als meeprater.
Voor al deze mensen, voor jullie dus, organiseren we op zaterdagmiddag 28 januari een grote Open Energie-U-dag. Met projecten, ideeën, kansen, voorbeelden. Met inspiratie. Met Actie. Kom meedoen. Kom DOEN!