De verwarming aan? Liever niet! Wie durft?
Waar staat de ketel?
Ieder huisje heeft zijn kruisje. En zijn verwarming. Vaak staat de ketel in huis. Niet altijd: soms staat die in de stad en spreken we van stadsverwarming. Soms staat de ketel onderin de flat en spreken we van ... blokverwarming. Het is gewoon niet anders. "Waterzijdig inregelen" is ook zo’n mooie term uit de verwarmingsbranche.
Utrecht kent veel blokverwarming. Collectieve energiesystemen voor meerdere gebruikers. Vooral oude, uit de jaren ’60 en ’70, maar ook moderne. Met die oude is wat aan de hand. Die functioneren niet goed. De gemeente liet dat onderzoeken en nu staat het zwart op wit. Je kunt het rapport hier lezen of kijk onderaan op onze Warmte030-pagina. De Gemeenteraad houdt er op donderdag 23 juni een RaadsInformatieAvond over.
Warmte scheef verdeeld en verrekend
Veel oude flatgebouwen, zoals die in Overvecht en Kanaleneiland, worden collectief verwarmd. Vaak zijn de gebouwen aangesloten op de stadsverwarming, soms staat er een collectieve aardgasketel onderin het gebouw. De collectieve warmte van beneden gaat via een groot leidingstelsel naar de appartementen. Op een manier die 50 jaar geleden normaal was, toen de energieprijzen laag waren en individuele systemen, metingen en meningen minder belangrijk waren.
Het gevolg is dat deze systemen niet goed meer meekunnen: de warmte wordt scheef verdeeld en zo mogelijk nog schever verrekend. De ene bewoner betaalt erg weinig, de ander erg veel te veel. Voor een vergelijkbaar appartement bij een vergelijkbaar bewoongedrag niet allemaal een ‘gewoonbedrag’.
Angst voor te hoge rekening
Op een informatiebijeenkomst die Bewonersplatform Overvecht met hulp van Energie-U en de gemeente onlangs organiseerde - lees daarover hier meer -stak de helft van de 120 aanwezigen de hand op toen werd gevraagd: "wie durft hier de verwarming niet aan te zetten uit angst voor een te hoge rekening?"
Verantwoordelijk is de gebouweigenaar. Die is ook eigenaar van het verwarmingssysteem in het flatgebouw. Of het nu een VVE is, een corporatie of een belegger. De dupe zijn bewoners die moeilijk te begrijpen rekeningen krijgen, zien dat wat ze wel begrijpen niet klopt met hun stookgedrag en als oplossing hooguit een betalingsregeling krijgen. Steeds meer bewoners ontdekken of vermoeden dit en draaien de verwarming niet open. De kleiner wordende rest betaalt de rekening van het hele flatgebouw.
Wie lost het op?
Gaat dat over energietransitie of verduurzaming? Het is een basis. Een comfortabel en betaalbaar woonklimaat is een basisvoorwaarde en dat hoort er gewoon bij.
Is het aan de gemeente om dit op te lossen? De gemeente is geen gebouweigenaar. Wel heeft de gemeente prestatieafspraken met de corporaties. En de gemeente is behartiger van het algemeen belang. Duurzaam, betaalbaar, basisbehoeften.
Warmte030, initiatief van Energie
Energie-U nam in 2015 het initiatief voor wat het platform Warmte030 is gaan heten. Die groep Utrechters bemoeit zich met de stadsverwarming en met de verwarming van de stad. Dus ook met de blokverwarming. "De Utrechtse stadsverwarming is niet klaar voor de energietransitie" is de titel van het manifest. "De Utrechtse blokverwarming is niet klaar voor de Utrechters" zou de titel van een deelproject kunnen zijn. Laten we er aan werken om alvast dit op te lossen.