Doorbraak: zonnepanelen op dak studentenhuis van woningcorporatie SSH. Het eerste bestaande studentenhuis in Nederland waarop zonnepanelen zijn geplaatst.
Het lukte student Humanistiek Joost de Kruif om het dak van zijn huisbaas, de studentenhuisvester SSH (Stichting Studenten Huisvesting), vol te leggen met zonnepanelen. Een sterk staaltje werk. Er staan veel studentenhuizen in Utrecht maar weleens zonnepanelen op studentenhuizen gezien? Nee, waarschijnlijk niet! Dat inspireerde Joost om er eens stevig in te duiken. Je eigen energie opwekken, waardoor je als student weer minder huur hoeft te betalen. Ideaal zou je zeggen. Maar ja, hoe komen ze op jouw dak? Kan het wel, mag het? Waarom doet een woningcoöperatie het niet? Joost de Kruif ging gewoon zelf aan de slag en is nu de eigenaar van een mooi zonnedak.
In zijn zoektocht kwam hij in contact met bewonersvereniging Energie-U. Energie-U begeleidt een aantal groepen huurders die graag zonnepanelen willen en helpt hen om hun wensen te realiseren. Anton Kiewiet van Energie-U, allang geen student meer is trots dat hij hieraan mee heeft mogen werken. Juist de denk- en doorzettingskracht die in het studentenhuis aanwezig was, inspireerde om dit echt voor elkaar te krijgen. Als voorbeeld haalt hij de contracten aan die nodig zijn om dit allemaal goed te regelen, deze kwamen mede tot stand dankzij de studente rechten die in het studentenhuis woont. Bij zo’n doorbraak hoort natuurlijk een feestje. Op dinsdag 14 juli 2015 zijn de zonnepanelen op het dak gemonteerd en aangesloten op de meterkast van het studentenhuis en is de meter gaan teruglopen. Wethouder Paulus Jansen was hierbij aanwezig en stelde het systeem feestelijk in werking, in aanwezigheid van Joost en zijn medestudenten, de SSH, BoKsXL, Energie-U en diverse studentenorganisaties. Met een goed gesprek over de praktische kant van de zaak en de mogelijkheden voor de rest van de stad.
Het interessante aan deze zonnepanelen op dit dak is dat ze eigendom zijn van de huurder en niet van de verhuurder én dat het initiatief volledig van de huurder afkomstig is. De huidige praktijk is dat het voor verhuurders nog niet gebruikelijk is om zonnepanelen op hun dak toe te staan. Als het gebeurt is het vaak doordat de verhuurder zelf panelen neerlegt, bijvoorbeeld bij een renovatie. De doorbraak die Joost de Kruif nu voor elkaar heeft gekregen, is een heel mooi voorbeeld dat hopelijk snel veel navolging in onze studentenstad krijgt. Voor studenten en andere Utrechtse huurders in het algemeen.